20.7 C
Banja Luka

Nebenzja: Zapad ne posjeduje oružje koje bi moglo da preokrene tok rata, mirno rješenje i dalje moguće

Zapad ne posjeduje oružje koje bi omogućilo Kijevu da preokrene tok sukoba u Ukrajini, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sjednici Saveta bezbjednosti.

„Očigledno je da ne postoji takvo super oružje koje Zapad može da isporuči Ukrajini i koje može da preokrene izuzetno negativne tendencije po Oružane snage Ukrajine na bojnom polju. Donedavno su zapadni rusofobi hvalili američke isporuke raketa dugog dometa ‘atakams’, a ruski sistemi PVO danas obara na desetine njih i one se uništavaju kao i hvaljeni tenkovi ‘leopard’ i ‘abrams’. Ista sudbina će zadesiti i famozne F-16 čim budu isporučeni kijevskom režimu“, poručio je Nebenzja.

Mirno rješenje i dalje moguće

Nebenzja je poručio da je mirno rešenje sukoba u Ukraini i dalje moguće.

„Istinsko rešavanje ukrajinske krize političkim i diplomatskim putem je i dalje moguće. Za to je potrebno da Zapad prestane da naoružava banderovski režim u Kijevu, da se Ukrajina vrati svom neutralnom vanblokovskom i nenuklearnom statusu, da bude demilitarizovana i denacifikovana i da prava njenih građana koji govore ruski i nacionalnih manjina budu u potpunosti osigurana. Drugim riječima, da se eliminišu osnovni uzroci koji su izazvali početak naše specijalne vojne operacije“, objasnio je ruski diplomata.

Konferencija u Švajcarskoj

„Pseudo-mirovna konferencija (o rešavanju situacije u Ukrajini), koja je planirana za jun u Švajcarskoj, nastavak je prethodnih neuspelih sastanaka koji su održani u Kopenhagenu, Džedi, na Malti i Davosu“, rekao je Nebenzja.

On je podsetio da će osnovu konferencije činiti takozvana „mirovna formula Zelenskog“.

„Kijevski lider ne krije da je glavni zadatak sastanka da se izradi ultimatum koji nema veze sa stvarnošću i koji će kasnije pokušati da nametnu našoj zemlji“, ocenio je on.

(Sputnik)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here