26.7 C
Banja Luka

Putin će prisustvovati sahrani iranskog predsjednika: U Teheran u pratnji borbenih aviona SU-35S

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak će prisustvovati sahrani tragično nastradalog iranskog predsjednika Ibrahima Raisija, koji je poginuo u nedelju popodne u helikopterskoj nesreći na sjeveru Irana.

Kako navedeno ruski predsjednik bi u Teheranu trebao da sleti u pratnji 5 ili šest borbenih aviona SU-35S.

Ovo je inače drugi put u poslednjih par mjeseci da je ruski predsjednik putovao u inostranstvo pod naoružanom pratnjom.

Ono što je interesantno jeste da je ruski predsjednik Putin koristio naoružanu pratnju ruske borbene avijacije sa Su-35S za vrijeme bliskoistočne turneje leta u Ujedinjene Arpaske Emirate i Saudijsku Arabiju.

Četiri naoružana borbena aviona Su-35 u srijedu 6. januara 2024. poletjeli su iz Moskve u pratnji predsjedničkog aviona Iljušin IL-96 sa kojim je ruski predsjednik krenuo na bliskoistočnu turneju.

Suhoji su pod budnim okom pratili letelicu ruskog predsjednika sa obje strane svo vrijeme i ovo je po prvi put da ruski predsjednik koristi lovačku zaštitu prilikom putovanja. To je inače urađeno bilo prvi put 2016. godine za vrijeme posjete Siriji kada su lovci Su-30SM pružali zaštitut ruskom predsjedničkom avionu prilikom ulasaka u sirijski vazdušni prostor i prilikom sletanja u bazu Hmeim.

Suhoji koji su pratili ruskog predsjednika nisu imali dopunjavanje gorivom u vazduhu sve do sletanja, kao i na putu od Abu Dabija do Rijada. Avioni su snabdjeveni bili gorivom na aerodromu.

Još jedna od zanimljivih detalja bliskoistočne turneje borbenih aviona SU-35S bila je i ta što su im se prilikom preletanja iranske teritorije u pratnji pridružili i lovci F-14 Tomcat.

(Novosti)

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here