Naslovna Izdvajamo Nema govora o indirektnom izboru člana Predsjedništva

Nema govora o indirektnom izboru člana Predsjedništva

0
Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske i potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak.

„Predsjedništvo PDP-a je na nedavnoj sjednici usvojilo jedanaest ključnih tačaka oko kojih, što se tiče PDP-a kada je u pitanju uloga Republike Srpske, uopšte nema rasprave. Jedna od tih tačaka je da nema govora o indirektnom izboru člana Predsjedništva BiH sa teritorije Republike Srpske.“

Rekao je ovo potpredsjedik PDP-a i narodni poslanik Igor Crnadak, odbacujući ideju Bakira Izetbegovića o indirektnom izboru člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

– Za nas je prihvatljivo samo da Republika Srpska ostane jedna izborna jedinica sa koje se isključivo direktno bira jedan član Predsjedništva BiH, rekao je Crnadak tokom gostovanja u emisiji „BHT1 Uživo“.

Crnadak je istakao da smatra da bi indirektni izbor člana Predsjedništva sa teritorije FBiH moglo biti dobro rješenje ukoliko to odgovara ondašnjih političkim akterima, ali da je važnije od svega usvojiti izmjene koje mogu da poprave integritet i kvalitet izbornog procesa:

– Najbitnije je da izbori budu odraz volje birača, da nema prijetnji i ucjena, da imamo skeniranje izbornih listića, video nadzor biračkih odbora, otisak prsta glasača kao vrstu personalne provjere svih birača i druge izmjene koje bi bile temelj poštenih izbora, rekao je Crnadak.

Vezano za održavanje nove posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, rekao je da još nije sigurno hoće li biti održana:

– Imamo najave da bi mogla biti održana između 8. i 10. decembra, ali ništa nije konkretizovano. Možda bude održana, možda i sa izmjenama dnevnog reda. Čuli smo i izjavu Kristijana Šmita da je Milorad Dodik odustao rasformiranja Oružanih snaga i vraćanja VRS, a s druge strane, taj zaključak još stoji na dnevnom redu posebne sjednice, kaže Crnadak, dodajući da je očigledno da vladajuća koalicija i Dodik popuštaju, budući da su prvobitno bile najvljene izmjene 140 zakona, da bi došli do 4 informacije sa nekoliko zaključaka o kojima bi trebalo diskutoati na sjednici.

Crnadak ističe da se vlast očigledno igra, da bi pažnju preusmjerili sa teških tema kao što su korupcija, bogaćenje funkcionera SNSD-a kroz javne nabavke u vrijeme korone, prisustvo međunarodnih narko klanova koji su čuvani od pojedinih policijskih inspektora iz Republike Srpske.

– To su danas mnogo važnije teme za svakog čovjeka u Republici Srpskoj, a ova avantura u koju nas Dodik vodi se i krenulo da bi se sklonilo od ovih životnih tema i napravila tenzija, napetost i atmosfera u kojoj SNSD sebe predstavlja kao velike Srbe i u toj atmosferi da uđe u izbornu kampanju, istakao je Crnadak.

Crnadak je istakao da je svjestan da će poslanici vladajuće koalicije, koji nisu ni potpisali zahtjev za održavanje posebne sjednice o pravima boraca koju je inicirala opozicija, pokušati da opstruišu tu posebnu sjednicu:

– Bilo je očekivano da oni ne podrže ovu inicijativu, jer njihova logika je da bilo šta što dolazi iz opozicije, koliko god bilo dobro za Republiku Srpsku, oni će biti protiv toga. NJima je važniji partijski poen, priprema za izbore, nego dobrobit građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: