Naslovna BIH „Vojnici bi nam izgledali kao talibani“ Pred Ustavnim sudom BiH HIDŽAB I...

„Vojnici bi nam izgledali kao talibani“ Pred Ustavnim sudom BiH HIDŽAB I BRADA

0

Da li će Ustavni sud BiH dozvoliti nošenje hidžaba i brade u Oružanim snagama u skladu sa običajima vjernika islamske vjeroispovjesti, kako to traži lider SDA, Bakir Izetbegović ili će ostati pri ranijim presudama da je tako nešto nedopustivo, biće poznato nakon plenarne sjednice koja je zakazana za danas.

Izetbegović je, naime, još ranije podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH tražeći ocjenu ustavnosti pojedinih članova Pravila službe Oružanih snaga BiH, a kojima praktično traži da se pripadnicima zajedničke vojske omogući nošenje hidžaba i brade u skladu sa običajima vjernika islamske vjeroispovjesti.

Zahtjev za nošenje hidžaba u Oružanim snagama BiH već se jednom našao pred Ustavnim sudom BiH, prije osam godina, nakon apelacije koju je podnijela Emela Mujanović-Kapidžija, prva pokrivena vojnikinja, koja je zbog nošenja marame u službi u oktobru 2011. godine suspendovana s posla, te je protiv nje pokrenut disciplinski postupak zbog povrede vojne discipline.

Ona je potom 25. januara 2012. godine podnijela tužbu Sudu BiH protiv Ministarstva odbrane, tražeći da sud nakon provedenog postupka utvrdi da je diskriminisana na radnom mjestu tako što joj je onemogućeno obavljanje poslova i zadataka za koje ima zaključen ugovor o radu, te da joj je na taj način uskraćeno pravo na rad.

Sud BiH je u međuvremenu donio odluku kojom joj se zabranjuje nošenje marama na radnom mjestu u OS BiH. Mujanović-Kapidžija je 21. maja 2013. godine podnijela apelaciju i Ustavnom sudu BiH protiv presudā Suda BiH, ali je njena apelacija odbijena.

U presudi Suda BiH je, između ostalog, navedeno da je Zakonom o službi u OS BiH regulisano da su vojne osobe dužne nositi propisanu uniformu za vrijeme obavljanja službe, u skladu s propisom koji donosi ministar odbrane.

– Donesene su Standardne operativne procedure (SOP), i njima je uređeno nošenje jedinstvene uniforme i obilježja u OS BiH i jasno je određeno šta čini uniformu. Propisano je da pripadnicima OS BiH nije dozvoljeno nošenje civilnih dijelova odjeće uz uniformu niti civilne odjeće s dijelovima maskirne uniforme, osim ako to nije drugačije propisano. Propisano je da je pripadnicima OS BiH dozvoljeno da nose relikvije vjere ili da ne nose propisane dijelove uniforme samo za vrijeme dok prisustvuju vjerskom obredu u vjerskim objektima ili za vrijeme molitve – navodi se u presudi.

Sud BiH je istakao da je postojanje SOP-a bilo poznato apelantici u momentu zaključivanja ugovora s Ministarstvom odbrane, pa proizlazi da je apelantica pristala na njihovo poštivanje, zbog čega u tom pravcu nije počinjena diskriminacija.

Pored Mujanović-Kapidžija, sudovi su ranije odbacili i tužbe nekoliko muških pripadnika OS BiH koji su tražili da im se omogući nošenje brade.

Zamjenik ministra obrane BiH, Mirko Okolić ocijenio je smiješnim Izetbegovićev zahtjev, napominjući da je zakonom jasno regulisano kako treba da izgleda vojnik OS BiH.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Mi smo imali problema unazad desetak godina sa tim zahtjevima koji su prošli sve moguće institucije. Sve presude sudova su potvrdile da je Ministarstvo odbrane BiH postupalo u skladu sa zakonom i svim ostalim podzakonskim aktima. Zakon je jasan kada je u pitanju izgled vojnika i uniformi. Žao mi je pojedinaca koji se bave tom problematikom u Ministarstvu odbrane jer ih očito neko nagovara na to – kaže Okolić za Srpskainfo. On ističe da Ministarstvo odbrane BiH nikome ne uskraćuje ljudska prava.

Zakon o odbrani je, kaže Okolić, jasno rekao da ko želi biti pripadnik OS BiH ili Ministarstva odbrane, treba da ima u vidu da mora da slijedi pravila koja su propisana zakonom.

– Ko želi da slijedi pravila neka izvoli, a ko ne želi, ne mora ići u OS BiH, već neka ide u neku drugu organizaciju. Oružane snage imaju svoja pravila igre, a taj Zakon je usvojen u Parlamentarnoj skupštini BiH i svi su ga podržali u to vrijeme – ističe Okolić.

 

On kaže da je Izetbegovićeva apelacija još jedan autogol koji su Bošnjaci dali sebi.

Prvi autogol su, podsjeća Okolić, dali jednostranim otkazivanjem vojne vježbe sa Srbijom. Ukoliko bi apelacija prošla, a Okolić ne vjeruje da hoće, onda bi, dodaje on, imali smiješne Oružane snage BiH.

– Imali bi šaroliko obučene ljude. Za očekivati je onda da će neko doći i u narodnoj nošnji sa obilježjem OS BiH ili svakojakim kapama i slično. Takođe, neko bi mogao doći sa bradom do struka, neurednom bradom, i da ne nabrajam dalje. Mislim da to OS BiH ne treba, a nisam još naišao ni na podršku bilo koga, bilo kojih međunarodnih faktora za tako nešto – naglašava Okolić.

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH, Dragan Mektić ističe kako ne vjeruje da će Ustavni sud BiH donijeti odluku koja će biti drugačija u odnosu na neke ranije kada je u pitanju nošenje hidžaba i brade u OS BiH.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Bilo bi suludo kada bi Ustavni sud BiH prihvatio Izetbegovićevu apelaciju jer bi tada vojnici u Oružanim snagama BiH mogli izgledati kao talibani u Avganistanu. Glupost je bilo i podnijeti jednu takvu apelaciju. Ne znam da li Izetbegović zaista misli da je to dobro i pametno ili je to neki njegov populistički potez da se dodvori nekim vehabijskim grupacijama u BiH – kaže Mektić za Srpskainfo.

On dodaje da postoje Pravila službe koja kažu da “vojna lica moraju uvijek biti uredno odjevena, obrijana i podšišana”. Mektić ističe da nema ništa protiv brade ako je ona njegovana i uredna, ali je pitanje ko bi ocjenivao šta je dozvoljeno, a šta ne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: