Naslovna Izdvajamo Nema novca: Ništa od sanacije puta Foča-Šćepan Polje?

Nema novca: Ništa od sanacije puta Foča-Šćepan Polje?

0

Mnogo puta vlasti u Bosni i Hercegovini pale su na ispitu i neispunjenim obećanjima. Jedan od slikovitijih primjera је magistralni put Foča – Šćepan Polje, koji povezuje BiH sa Crnom Gorom.

Decenijama slušamo o prioritetnim aktivnostima na saniranju puta i izgradnji novog mosta i svjedočimo jednom od najopasnijih puteva. Ni u ovoj godini, građevinci neće prionuti na posao. Evo i zašto.

Magistralni put Foča – Šćepan polje trebalo je da bude finansiran iz paketa od 125 miliona evra pomoći Evropske unije zbog pandemije, koje su stopirane.

„Vlasti nisu ispunile uslove“, poručili su iz Brisela.

Nedavno je o tome govorio Milorad Dodik, rekavši da postoje politički uslovi.

„Šćepan polje-Foča je u našim planovima ,ali ja hoću ovdje da kažem da su ta sredstva kreditna sredstva i da treba taj kredit da uzme Republika Srpska i da ga vraća, a da oni imaju političke uslove. Ja bih volio da dođe do realizacije tog projekta ako i ne dođe mi ćemo sjesti i vidjeti na koji način ćemo rješavati naš dio puta Šćepan polje- Foča“, rekao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH .

Ovaj međudržavni projekat, koji uključuje i gradnju mosta, označen je kao glavni prioritet BiH i Crne Gore prilikom posjete crnogorskog premijera Krivokapića Sarajevu. Dvije zemlje potpisale su Sporazum o izgradnji i finansiranju mosta.

Ministarstvo je pripremilo Odluku kojom se dio sredstava uplaćenih od dozvola mobilnih operatera, i to dijela predviđenog za razvoj transporta, namjenjuje za finansiranje izgradnje dijela međudržavnog mosta preko rijeke Tare…. Odluka čeka razmatranje i usvajanje na Savjetu ministara BiH.

Druga komponenta projekta je u nadležnosti Republike Srpske. Podrazumijeva izgradnju 20 kilometara puta do Foče. Pripreme za početak eksproprijacije nepokretnosti su u toku, kažu u Ministarstvu saobraćaja i veza.

Iz Ministarstva poručuju da je potrebno još izraditi plansku i tehničku dokumentaciju, a da procjena datuma početka realizacije projekta zavisi od rješavanja imovinskih odnosa i obezbjeđivanja novca.

Lokalna vlast decenijama apeluje na više instance da prihvate strateški značaj ove putne komunikacije, koja je dio evropske mreže puteva.

Evropska unija je još 2011. godine finansirala izradu glavnog projekta. Od tada sporadično političari najavljuju brzu gradnju.

„Crna Gora je odgovorila na naš zahtjev dala nam je kontaktnu tačku za put Foča- Šćepan polje tako da ćemo i taj put brzo raditi“, izjavio je Radovan Višković, predsjednik Vlade RS.

Maćehinski odnos vlasti prema istoku najbolje se vidi na putnoj mreži, kaže narodni poslanik koji o ovoj temi često govori u Parlamentu.

„Nevjerovatno je da u 21. vijeku dvije države dva glavna grada Sarajevo i Podgoricu, Republiku Srpsku i Crnu Goru i BiH povezuje makadamski put. Imali smo prije pet godina situaciju da se obrušio autobus, poginule su mlade studentkinje, sedam-osam godina obećavaju da će riješiti, nisu uradili ništa“, naglasio je Nebojša Vukanović, narodni poslanik u NSRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: