Naslovna Sport Neuništivi Novak! Meč sezone Nišikoriju donio samo set, Đoković “zapalio” Artur Eš

Neuništivi Novak! Meč sezone Nišikoriju donio samo set, Đoković “zapalio” Artur Eš

Novak Đoković
Novak Đoković

Novakov put do kalendarskog grend slema je penjanje na Mont Everest. Vazduh u Njujorku postao je razređen, diše se na škrge, protivnici postaju veliki kao planina. Ali, Novak Đoković preskače stepenik po stepenik, i korača ka ulasku u večnost. Arhivirani su Rune i Gikspor, arhiviran je i žilavi Kei Nišikori! Novak Đoković je u osmini finala US opena – 3:1 (6:7, 6:3, 6:3, 6:2)

Bori se Novak sa sobom, protivnici su manja briga. Stajanje u red sa Rodom Lejverom, jedinim čovekom koji je osvojio kalendarski grend slem, kao i izbijanje na prvo mesto po osvojenim grend slemovima, stvaraju nesnosan pritisak. I to je najveći adut Novakovih rivala, ali ako je neko mentalna gromada i zna kako sa istim da se izbori, onda je to najbolji svetski teniser.

Naterao je Kei Nišikori srpskog asa da pati i da izvuče ono najbolje iz sebe. Nimalo lako posle svega što je prošao u poslednje vreme. A, prošao je mnogo toga…

Višemesečni kontinuirani napori, promena tri podloge, nesnosna vrućina u Japanu i krah na Olimpijskim igrama ostavili su trag na Novaku Đokoviću. Leteo je sa šljake na travu, sat trave na beton… A, vremena za adaptaciju minimalno. Zato ne čudi što Novak ne odiše u Njujorku svežinom.

Sporije se kretao na početku meča, nije bilo prepoznatljive gipkosti i špaga koje su njegov zaštitni znak. U promeni vremenskih zona, jurcanja s podloge na podlogu i neigranje na turneji po Severnoj Americi uoči US opena otežavajući su faktor Novaku Đokoviću na putu u večnost.

Kalendarski grend slem mnogi prišivaju uz njegovo ime – isto to radilo se i pred Olimpijske igre – a put je dugačak. I izuzetno naporan. Možda nema Rafaela Nadala i Rodžera Federera u Velikoj jabuci, ali tu su mlade snade snage, koje žele da mu stanu na kraj, ali i stari znanci. Jedan od njih je Kei Nišikori.

(Mozzart)