Naslovna Najnovije Nižu se porazi ukrajinske vojske: Dvije brigade pred slomom u Svjatogorsku, povlače...

Nižu se porazi ukrajinske vojske: Dvije brigade pred slomom u Svjatogorsku, povlače se i iz Severodonjecka!

0

General major igor Konašenkov dao je rezime situacije oko Svjatogorska gdJe se trenutno odvijaju krvave borbe.

On je naglasio da ruske oružane snage završavaju oslobađanje grada Svjatogorska u Donjeckoj Narodnoj Republici i okoline.

-Da bi spriječili povlačenje ukrajinskih trupa, ukrajinske nacionalističke formacije koje su djelovale kao baražne jedinice digle su danas u vazduh most preko rijeke Severski Donjec, kazao je Konašenkov.

General je istakao i da su pod naletom ruskih jedinica, ostaci bataljona 95. vazdušno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine i 81. odvojene vazdušno-desantne brigade Oružanih snaga Ukrajine, odsječeni od glavnih snaga i snabdijevanja, zbog uništenja mosta. Napuštena vojna oprema zajedno sa oružjem je raspršena duž obale.

– Do 80 ukrajinskih vojnika preplivalo je rijeku. Vatra na njih sa strane Oružanih snaga Ruske Federacije namjerno nije otvorena. Odbijanje da se brani kijevski režim nije kukavičluk, već jedino ispravno, a ne kukavičluk, koji je omogućio Oružanim snagama Ukrajine da im spasu živote- kazao je Konašenkov.

Konašenkov je pozvao sva vojna lica i pripadnike jedinica teritorijalne odbrane Ukrajine da slijede ovaj primjer i prekinu nepromišljen otpor.

-Oružane snage Rusije garantuju svim ukrajinskim vojnicima i pripadnicima jedinica Teritorijalne odbrane koji su dobrovoljno položili oružje da budu tretirani dostojanstveno i da se vrate svojim porodicama- kazao je general.

Sa druge strane, sekretar Saveta za nacionalnu bezbjednost i odbranu (NSDC) Ukrajine Aleksij Danilov rekao je da „privremeni gubitak teritorija” nije tragedija za Kijev.

U intervjuu britanskom listu Fajnenšel tajms, Danilov je priznao da bi ukrajinske trupe mogle da nastave povlačenje u oblasti Severodonjecka kako bi se pregrupisale.

-Privremeni gubitak teritorija nije tragedija. Gubitak zemlje će biti tragedija- rekao je Danilov.

Sekretar NSDC je takođe primijetio da ruska vojska ima „prednost u artiljeriji“ u Severodonjecku i Lisičansku, a ukrajinske trupe ne mogu da odgovore na njihove udare istom snagom zbog nedostatka naoružanja. Danilov je takođe izrazio mišljenje da će ukrajinske trupe moći da vrate izgubljene teritorije, ali za to su Kijevu potrebne zapadne zemlje da ubrzaju snabdijevanje oružjem.

(Novosti online)