30.7 C
Banja Luka

Njemački general jasan: Treba uvesti obavezno služenje vojnog roka i za žene

Njemački general Kasten Brojer (Casten Breuer) izjavio je da se zalaže da prilikom ponovnog uvođenja vojnog roka u toj zemlji služenje bude obavezno i za žene.

On, koji je kao generalni inspektor „Bundeswehra“ najviši oficir po rangu u njemačkoj vojsci, precizirao je da je Njemačkoj ukupno potrebno više od 400.000 vojnika sa privremenim ili stalnim ugovorom, kao i rezervista.

Istakao je da je Njemačkoj, da bi pokrila te potrebe, neophodno još 100.000 rezervista, prenio je Tanjug, pozivajući se na DW.

“Trenutno je služenje vojnog roka zamrznuto, a ono se prema Ustavu odnosi na muško stanovništvo. Tu bi trebalo uvesti ravnopravnost, ali prije toga je neophodna odgovarajuća politička i društvena diskusija”, naveo je Brojer.

Ukazao je da Njemačka “mora biti sposobna za rat” i da vojni kadar koji popunjava redove vojske na principu dobrovoljnog obavezivanja nije dovoljan i zbog toga predlaže uvođenje modela sa obaveznim služenjem vojnog roka za oba spola.

‘Glavno čvorište NATO pakta’

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius predstavio je u junu planove za novi model služenja vojnog roka, prema kojem bi postojala šestomjesečna osnovna obuka sa opcijom dobrovoljnog, ugovornog služenja dodatnih 17 mjeseci.

Prema tim planovima, prije toga bi trebalo svim vojnosposobnim mladićima postaviti pitanje o njihovoj sposobnosti i spremnosti da služe vojni rok, a djevojke bi to također mogle učiniti.

Brojer je rekao da je Njemačkoj potrebno da poveća broj vojnika i zbog toga što je članica NATO-a, navodeći da je ta zemlja “glavno čvorište Sjevernoatlanskog pakta”.

U Njemačkoj je 2011. godine obaveza služenja vojnog roka suspendovana na 55 godina.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here