Vazdušno-kosmičke snage Rusije počele su da koriste novu vazdušnu bombu FAB-3000 M54 sa univerzalnim modulom za planiranje i korekciju (UMPC) u zoni Severnog vojnog okruga, koja može da promeni tok sukoba. Ovo je objavila američka publikacija „Business Insider“.

Napominje se, da je vazdušna bomba sa UMPC bačena iz aviona van zone pokrivanja ukrajinskih sistema PVO. Nakon čega projektil leti do cilja prema navedenim koordinatama.

Autori članka su naglasili da to čini FAB-3000 još opasnijim.

Dan ranije su se pojavili snimci napada vazdušnih bombi FAB-3000 na Oružane snage Ukrajine u oblasti Harkov.

Istovremeno, prvi izveštaji o upotrebi ove municije u zoni Severnog vojnog okruga pojavili su se 20. juna, kada je udar FAB-3000 pogodio privremenu tačku razmeštaja Oružanih snaga Ukrajine u selu Lipci, Harkovska oblast.

Od tada su ruske Vazdušno-kosmičke snage počele redovno da koriste vazdušne bombe za nanošenje štete neprijatelju.

Masovna proizvodnja trotonskih FAB-ova sa UMPC počela je u Rusiji u februaru ove godine.

Visokoeksplozivne vazdušne bombe imaju najmoćniji i univerzalni destruktivni efekat među vazdušnim bombama glavne namene, kao i relativno izdržljivo telo koje im omogućava da prodru u tlo ili prepreke kao što su međuspratni plafoni zgrada i objekata.

Zahvaljujući prisustvu UMPC-a, bombe se mogu bacati nekoliko desetina kilometara od cilja, bez ulaska u zonu pokrivanja protivvazdušne odbrane neprijatelja.