Naslovna Najnovije Njemački ministar: Bez ruskog gasa naša privreda će propasti

Njemački ministar: Bez ruskog gasa naša privreda će propasti

0

Njemački vicekancelar i ministar ekonomije, Robert Habek, ocijenio je da je Njemačkoj potreban ruski gas.

Habek je rekao da želja da Evropska unija zamijeni ruska fosilna goriva podstiče kontinent da se fokusira na kratkoročno jačanje tokova tečnog prirodnog gasa i povećanje proizvodnje iz obnovljivih izvora do 2030. godine. Dodaje da se Njemačka obavezala da će izgraditi dva LNG terminala, i da Francuska želi da nastavi pregovore sa Španijom o povezivanju gasovoda, te da Velika Britanija traži više domaće energije vjetra, sunca i nuklearne energije.

„Sve je to veliki rizik koji može da izazove posledice i industrijski slom istorijskih razmjera, a da je scenario više nego dramatičan. Sada vidimo razmjere svega ovoga. Koje su industrije zatvorene, koji sektori više ne mogu da se snabdijevaju? Ovo nije igra, već veoma ozbiljan scenario sa mogućim dubokim podjelama u poslovanju i društvu“, rekao je Habek za „Rajniše post“.

Predsjednik Saveza nemačkih industrija, Zigfrid Rusvurm, upozorio je da bi se njemačka industrija srušila ako bi se sankcije Rusiji nastavile.

„Kičma njemačke privrede, njena industrija, srušila bi se ako bi Berlin odlučio da uvede embargo na ruski gas. Bez ruskog gasa, došlo bi do bukvalnog sloma naših industrijskih mreža“, predviđa šef BDI.

On je dodao da je u ovom trenutku nemoguće procijeniti potencijalne gubitke i dati čak ni okvirnu cifru koliko bi to koštalo prosječnog Nijemca.

Podsjetimo, rat u Ukrajini počeo je 24. februara.

(MONDO)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube