Naslovna Najnovije Njujork Tajms: Proukrajinska organizacija odgovorna za napad na Sjeverni tok

Njujork Tajms: Proukrajinska organizacija odgovorna za napad na Sjeverni tok

0

Novi obavještajni podaci koje su pregledali američki zvaničnici sugerišu da je proukrajinska organizacija prošle godine izvršila napad na gasovode „Sjeverni tok“, piše američki dnevnik „New York Times“.

Prema pisanju lista, američki zvaničnici navode da nemaju dokaza da su ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski ili neki od njegovih saradnika umiješani u operaciju ili da su počinioci djelovali po naređenju zvaničnika ukrajinske administracije.

Američki zvaničnici, takođe navode da imaju vrlo malo podataka o počiniocima i sve ukazuje na to da su neistomišljenici ruskog predsjednika Vladimira Putina. Isto tako zvaničnici nisu naveli po čijem naređenju je izvršena i ko je platio operaciju.

Američki zvaničnici nisu željeli da objave kako su došli do informacija ili neke druge detalje.

Gasovodi „Sjeverni tok jedan“ i „Sjeverni tok dva“, koji su izgrađeni radi isporuke gasa iz Rusije u NJemačku ispod Baltičkog mora, nisu u funkciji od septembra, kada su se dogodile eksplozije na cjevovodima. Operater „Sjeverni tok AG“ saopštio je da je šteta „bez presedana“ i da nije moguće prognozirati koliko će vremena biti potrebno za popravku.

Rusija smatra da su eksplozije na dva cjevovoda čin međunarodnog terorizma. Za sada nema zvaničnih rezultata istrage, ali je američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Sejmor Herš objavio da su eksplozije organizovale SAD, uz podršku Norveške. SAD negiraju umiješanost u incident.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube