Naslovna Sport Novak otkrio: Planiram da igram Pariz, završni masters i Dejvis kup

Novak otkrio: Planiram da igram Pariz, završni masters i Dejvis kup

Počeo je Novak Đoković da trenira, prvi put od US opena je danas uzeo reket u ruke i time poslao poruku da je krenuo u pripreme za finalni deo sezone.

Najbolji teniser sveta je potvrdio u razgovoru za Blic da će igrati na dva najveća turnira do kraja sezone, čime će pokušati da odbrani prvo mesto i završi godinu kao lider svetskog karavana. To bi mu bio sedmi put da sezonu završi kao broj jedan, čime bi oborio još jedan teniski rekord.

Đoković je danas trenirao sa Olgom Danilović, čiji je postao, u neku ruku, mentor ove godine.

„Počeo sam danas da treniram. Prošlo je dosta vremena od kada sam poslednji put trenirao sa reketom. Doduše, trenirao sam kondiciju, ali tenis sam tek sada započeo… Za sada planiram da igram Pariz, završni masters u Torinu i Dejvis kup. To mi je raspored do kraja sezone. U Beogradu bi trebalo da budem do kraja nedelje, a onda ću nedelju dana pred takmičenje u Bersiju da odem iz Srbije kako bih se više posvetio treninzima i pripremama. Za sada, sigurno ću biti u Beogradu do kraja nedelje jer mi i deca idu u školu ovde i Stefanu je rođendan za nekoliko dana, pa ćemo to ovde proslaviti sa familijom“, počeo je priču Đoković za Blic.

A, najveća enigma i ono što najviše muči teniskog kralja je – Australija. Iako je prvi grend slem u sezoni tek u januaru, vodi se žestoka kampanja sa južne polulopte da nijedan teniser ne može da dođe ako se prethodno ne vakciniše. Informacije pretiču jedna drugu i baš se ništa ne zna na današnji dan, što nervira i Đokovića.

„Pratim situaciju oko Australije i koliko sam razumeo konačna odluka Vlade Australije i Tenis Australije biće za dve sedmice, znači to je prva ili druga nedelja novembra. Ne verujem da će se nešto mnogo menjati uslovi u odnosu na ono što već znamo. Kao što je to bio slučaj i ove godine, biće dosta restrikcija. Ono što sam čuo od svog menadžera koji je u direktnom kontaktu sa ljudima iz Federacije Australije jeste da oni pokušavaju da poboljšaju uslove za sve. I za one koji su se vakcinisali i za one koji nisu“.

Smeta Novaku i što se njegove kolege tenisere niko ne pita za mišljenje. I samim tim, zbog te opšte konfuzije, ni on nije siguran da li će u januaru biti u Melburnu.

„Glavni problem je taj, što ako ste u avionu sa osobom koja je pozitivna, bilo da ste vakcinisani ili ne, automatski morate da idete 14 dana u sobu. To se desilo i Viktoru Troickom u januru ove godine. Ne samo njemu, već i 70 igrača je moralo u karantin. Sa dosta igača sam razgovarao i to je nešto što je svima ostalo u lošem sećanju. Voleo bih kada bi se igrači malo više udružili, da li kroz PTPA ili nešto nezavisno ili kroz ATP ili VTA, samo da na neki način i mi budemo relevantni u nekom procesu odlučivanja. Sada, osećam da se igrači uopšte ne pitaju ni za šta. Što se ne razlikuje mnogo od prošlosti kako su se stvari radile, ne samo za Australiju nego uopšte za mnoge druge turnire, da ne ulazim sada u detalje. Ne znam da li ću ići u Australiju, ne znam šta se dešava. Trenutno, situacija uopšte nije dobra“.

Đokoviću smeta i što se svetski mediji bave temom da li se on vakcinisao.

„U celoj ovoj širini stvari još ne znam da li ću igrati u Melburnu. Ne znam koji će mi biti raspored. Ima previše nagađanja. Mediji mnogo nagađaju i to mi je jako zasmetalo. Nisam se oglašavao previše zato što je svako pravio neke pretpostavke na osnovu onoga što sam rekao pre godinu dana. Jedna te ista stvar se vrti i mnogo se pravi razdor u društvu, ne samo u sportskom, nego u celom društvu, između onih koji su nevakcinisani i vakcinisani. I to je stvarno strašno. Da smo mi spali na to da nekoga diskriminišemo ako želi da odluči za sebe ovako ili onako, da li hoće ili neće da se vakciniše. To je stvarno… Jako sam razočaran društvom svetskim u ovom trenutku i načinu na koji mediji prenose i vrše pritiske na sve ljude. Ima previše nejasnoća, previše informacija koje i nisu validne, pa se pokažu da jesu, pa nisu, dosta se sve menja“.

Nije tu Novak stao…

„Zauzimam stav koji zauzimam i uvek sam isto razmišljao. Neću da otkrijem svoj status da li sam se vakcinisao ili ne. To je privatna stvar i po našem zakonu ko god te pita, ti na neki način možeš i da ga teretiš za to što te je pitao. To je neumereno pitanje. Previše ljudi danas dopuštaju sebi takvu slobodu da pitaju stvari i da osuđuju čoveka. Šta god ti da odgovoriš: „Jesam, nisam, možda, ne znam, razmišljam!” oni će to da zloupotrebe“, istakao je Novak Đoković.

Nego, još je Australija daleko. Prvo Pariz (1-7. novembar), pa Torino (14-21. novembar), da se sačuva prvo mesto i ime ukleše u još jedan red teniske antologije.