Naslovna Politika Odbornici skupštinske većine SO Trnovo uputili pismo Dodiku: Dvojac iz OC Jahorina...

Odbornici skupštinske većine SO Trnovo uputili pismo Dodiku: Dvojac iz OC Jahorina nije predočio stvarnu situaciju! Vođeni ličnim interesima pokušali da Vam daju krivu sliku

0

Poštovani, srpski članu Predsjedništva BiH, povodom Vaše namjere proglašenja Jahorine Nacionalnim parkom, upućujemo Vam otvoreno pismo u kome ćemo Vas upoznati sa stvarnom situacijom u našoj opštini.

Opštini Trnovo pripada i dio planine Jahorine. Naime, slušajući Vašu izjavu za medije uočili smo da ne raspolažete ni sa jednom validnom i potpunom informacijom vezanom za stanje na urbanom dijelu Jahorine na teritoriji naše opštine, krenuću redom sa činjenicama:

Opština Trnovo je našim odlukama samo u ovoj godini investirala preko 1,3 miliona KM u infrastrukturu i poboljšanje poslovonog, turističkog i sveukupnog ambijenta na Jahorini.

Gradimo , neumorno, od sitnih pa do najkrupnijih poduhvata, od rezervoara za vodosnabdijevanje zavidnog kapaciteta, nove vodovodne mreže, sanacije puteva, izgradnje novih, projektovanje zatvorene garaže na tri nivoa, postavljanje novih standarda prilikom davanja saglasnosti na izgradnju.

Želimo Vas upoznati da je upravo naša ideja da svaki investitor na Jahorini mora planirati i podzemni parking prostor za planirani objekat.

Takođe smo u Vašim navodima čuli i problem odvoza otpada. Isti je riješen već odavno i povjeren adekvatnoj firmi na duži period. Prateći svakodnevno probleme sa kojima se susrećemo u toku turističke sezone detaljno smo analizirali situaciju i našli najkvalitetnija moguća rješenja. Stvorili zajedno sa ostalim akterima na Jahorini jedan izuzetno povoljan ambijent za dalji razvoj i prosperitetan put naše planine prema samom vrhu evropskih, a i svjetskih turističkih destinacija.

Naš cilj je, takođe, obogatiti ljetnju ponudu na našoj olimpijskoj ĺjepotici te idejnim rješenjima i projektima u dogledno vrijeme prebacujemo primat na pomenuti segment ponude i fokusiraćemo se na što kvalitetniju realizaciju istog.

Sada da se vratimo na Vaše reagovanje i izjavu koju ste dali.

Dakle, činjenica da smo izdvojili samo u ovoj godini 1,3 miliona KM za investicije na Jahorini dovoljno govori. Napomenućemo Vas da je taj iznos približan našem ukupnom budžetu opštine. Iz toga se može zaključiti naša opredjeljenost i ozbiljnost vezana za samo pominjanje i razvoj turizma.

Sve ovo poprima mnogo veću težinu i ozbljnost uz činjenicu da ova sredstva nisu iz kreditnih zaduženja niti pozajmica, to je ono što smo kao marljivi domaćini uspjeli sačuvati i investirati u ono što je naša i budućnost naše djece. Očito je, uvaženi gospodine Dodik, da Vam dvojac iz Olimpijskog centra nije predočio stvarnu situaciju i da su vođeni ličnim interesima pokušali da Vam daju krivu sliku o datoj tematici. Izostavili su cijelu istinu. Da su nas ucjenjivali da im prodamo zemljište po cijeni od 300 KM koje su oni posle prodavali troduplo skuplje, pozivali su se na Vas i prijetili upravo time da ćete proglasiti Jahorinu Nacionalnim parkom. Ukoliko to ne uradimo, onda nećemo imati nikakva prava…

Nisu pomenuli našu odličnu saradnju koju smo uvijek imali na svakom projektu, ne mogu Vam navesti ni jedan konkretan primjer u prošlom periodu kada je naša saradnja i pomoć izostala. Onog momenta kada smo im ugovorom prenijeli na šest mjeseci pravo upravljenjem parkingom sa zatečenih 8 KM, cijenu su korigovali na 15 KM po parking mjestu što u konačnici znači i stotinu hiljada KM više.

Prilikom pregovora o novom ugovoru postavili su svoj uslov i nisu htjeli sjesti za sto sa nama da se pogledamo u oči i usaglasimo stavove, a naši zahtjevi su bili minimalni.

Pomenuli ste neke kabadahije, nije ni čudo jer ste sjedili sa istima upravo na Vašem sastanku sa predstavnicima Olimpijskog centra. Kako drugačije i nazvati ljude koji iznose milione u svoje imperije van Republike Srpske.

U Olimpijskom centru od desetine radnika ne postoji zaposlena ni jedna osoba iz Trnova niti je kada postojala!

Pitamo se da li uopšte čovjek koji troši stotine hiljada KM na rentanje jednog automobila, hiljade KM na privatne žurke, vatromete, provode sa osobama diskutabilnog morala itd, može imati osjećaj za našu planinu i misliti joj dobro kao mi!?

Mi u Trnovu se rađamo sa pogledom na ovu planinu, živimo i odrastamo sa njom, i ispod nje završavamo naš put.
Od davnina su naši preci imali izreku: „Treskavica plakalica, Jahorina zla godina, teško nama među vama„!

E mi smo upravo ti. Ti koji su odlučili ostati ovdje, boriti se protiv svih nedaća koje su nas zadesile i ko zna koliko onih koje su pred nama. Mi smo ti koji između ovih surovih planina pokušavamo našoj djeci stvoriti uslove da ostanu posle nas na ovim vrletima, da sačuvaju ognjišta, tradiciju i našu Republiku Srpsku.

Mi smo potomci onih kojih su dali svoje živote za ovo mjesto, a bilo ih je, gospodine Dodik mnogo. Procentualno na broj stanovnika najviše u cijeloj Republici Srpskoj.

Potpisivanjem Dejtona ostali smo bez pola teritorije, onako sravnjeni sa zemljom, sa uništenih 70% stambenog fonda, 90% proizvodnih pogona, uspjeli smo se dići iz pepela, nastaviti živjeti, nastaviti čuvati Republiku Srpsku na mjestu gdje je najtanja, herojski i časno kao i u otadžbinskom ratu.

Ono što Vam želimo reći jeste da ste uvijek imali našu podršku, kao neko koga smo smatrali ozbiljnim političarem i velikim borcem za Republiku Srpsku. Međutim, stavši na stranu jednog čovječuljka iz Srbije koji želi da gazi bez poštovanja po našoj svetoj, krvlju natopljenoj zemlji, koji želi da u miru otme ono što smo u ratu odbranili, stiče se utisak da smo u ovoj borbi ostali sami.

Nije ovo prvi put da nam svi okrenu leđa. Iako smatramo da bismo kao izrazito nerazvijena i ujedno opština koja je dala najveći doprinos u stvaranju Republike Srpske, trebali imati mnogo veću podršku, ovaj put se nećemo baviti tom tematikom. Naša dužnost i obaveza je bila da posle izostale reakcije načelnika opštine, koji inače nije mještanin iste, i ne može ni razumjeti ovaj problem na pravi način, uputimo ovo pismo.

Da Vam kažemo da smo spremni na svaki dogovor sa Vama, vezan za pronalaženje kvalitetnih rješenja, a sve u cilju napretka naše lokalne zajednice i Republike Srpske u cjelini. Uvijek smo spremni razumno i vizionarski tražiti najadekvatniji način za napredak i sigurni smo da je to opcija koja je prihvatljiva za sve.

Na taj način bismo ostvarili najbolje rezultate i sinhronizovano sarađivali te uzdigli našu planinu u sami vrh turističke ponude, gdje joj je i mjesto. Ali za sve ovo potrebno je mnogo više skromnosti i odricanja gospode iz Olimpijskog centra i mnogo manje bahatog i rasipničkog ponašanja kome smo svi mi svjedoci.

Ne smijemo i nećemo dozvoliti ni po koju cijenu da bilo šta bude urađeno na šetetu našeg Trnova.

Rekli ste u Vašoj izjavi da opštine Trnovo i Pale trenutno gledaju neke svoje sitne interese.

Moramo Vam, reći, uvaženi gospodine Dodik, da za nas nije sitno to što desetine porodica živi upravo od prihoda sa Jahorine, to što smo u posljednje vrijeme zaposlili veći broj majki i mladih ljudi koji su glavni stubovi opstanka našeg mjesta. Za nas je to ogromno, jer u suprotnom opština Trnovo bi nestala u jako kratkom roku.

Za kraj, planine Jahorina i Treskavica su jedini potencijali koji kao lokalna zajednica imamo, svi naši planovi, ulaganja i nade za bolje sutra su upravo one. Turizam i proizvodnja zdrave hrane, dalji razvoj Jahorine, intenzivnije otvaranje Treskavice i njeno proglašenje Nacionalnim parkom (jer upravo ispunjava sve preduslove za to) jedina su realnosti, naše budućnosti i put ka napretku.

Svaki pedalj ove zemlje za nas je svet i voljen i vođeni time smo uspjeli očuvati i imamo snage da ga i dalje čuvamo, jer odavde ne želimo i nećemo!

S toga se nadamo da ćete razumjeti naše stavove, potražiti odgovore o stvarnom stanju u poslovanju Olimpijskog centra koje Vam može dati svaki stanovnik Trnova, Pala i Istočnog Sarajeva, te da ćete zajedno sa nama učestvovati u daljem razvoju naše planine i opštine na radost i zadovoljstvo naših stanovnika.

Srdačan pozdrav,
Odbornici skupštinske većine SO Trnovo

(Vijesti Srpske)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube