Naslovna Izdvajamo NOVI PROBLEM U SRPSKOJ! Građani ostali bez 25 000 doza za revakcinaciju...

NOVI PROBLEM U SRPSKOJ! Građani ostali bez 25 000 doza za revakcinaciju sputnjikom V

0

U Republici Srpskoj nedostaju doze sputnjika V, kojima bi trebalo da budu revakcinisani građani koji su prvi dio imunizacije uradili, tako da su oni trenutno na čekanju.

Kako kaže za „Nezavisne novine“ Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, kada stignu dodatne doze druge komponente sputnjika V, tada će se raditi revakcinacija građana.

„Rok za revakcinaciju ovom vakcinom je do 90 dana“, ističe Zeljković.

U dogledno vrijeme očekuje se dodatnih 25.000 doza druge komponente ove ruske vakcine.

Zeljković ističe da će ih dobavljač obavijestiti o tačnom datumu pristizanja.

„Revakcinacija sputnjikom V, kao i astrazenekom, može biti u roku od 90 dana. Do sada niko u Srpskoj nije zakasnio na revakcinaciju“, rekao je Zeljković.

Istakao je da je bitno da se niko ne revakciniše prije 21. dana od primanja prve doze vakcine.

Do sada je u Srpskoj prvom dozom vakcinisano više od 102.000 građana, a sa obje doze vakcinisano je više od 32.000 osoba.

„Do sada za imunizaciju je prijavljeno oko 95.000 osoba starijih od 65 godina i njihova vakcinacija još traje. Kada je riječ o trećoj fazi vakcinacije, stalno dobijamo nove spiskove i vakcinacija ovih kategorija teče kontinuirano“, zaključio je Zeljković.

Vakcinacija i revakcinacija je juče nastavljena i u Kantonu Sarajevu u Olimpijskoj dvorani „Zetra“, a prema planu i protokolu imunizacije Zavoda za javno zdravstvo KS.

„Vakcinacija je počela u osam sati, a na raspolaganju je bilo 7.000 vakcina“, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravstva KS.

Ponovili su da građani ne treba da dolaze ukoliko nisu dobili poziv na vakcinaciju, te da će svi koji dođu bez poziva biti vraćeni.

„Pozivamo sve zainteresovane za imunizaciju, a koji se još nisu prijavili, da to učine putem aplikacije Zavoda zdravstvenog osiguranja KS na linku https://evakcina-registracija.ezoblak.ba/“, stoji u saopštenju.

Sve pozvane na vakcinaciju mole i da poštuju svoje termine naznačene u pozivu kako bi se vakcinacija odvijala neometano, bez stvaranja nepotrebnih gužvi, a na zadovoljstvo svih uključenih u ovaj proces.

Iako je posljednjih dana u BiH povoljna epidemiološka situacija, imunolozi upozoravaju da je BiH, ipak, u protekloj sedmici zauzela drugo mjesto u svijetu po smrtnosti od posljedica virusa korona.

Prema podacima koji su do sada dostupni javnosti, u BiH je do sada vakcinisano svega 2,59 odsto stanovništa, a revakcinisano 0,88 odsto.

U BiH je juče stiglo i 10.530 doza vakcina protiv virusa korona proizvođača „Pfizer“, objavilo je Ministarstvo civilnih poslova BiH. U objavi na svom Twitter nalogu navode da je riječ o petoj alokaciji EU mehanizma koja je juče stigla u BiH preko graničnog prelaza Gradiška.

„Pod kišobranom EU osjećamo se bezbjednije“, poručili su iz Ministarstva civilnih poslova.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube