Naslovna Najnovije VLAST NIJEMO POSMATRA! Srpsko selo „Lipa“ pretvaraju u stambeno naselje za MIGRANTE?...

VLAST NIJEMO POSMATRA! Srpsko selo „Lipa“ pretvaraju u stambeno naselje za MIGRANTE? Mještani strahuju

Domaće institucije u potpunosti su opredijeljene da preuzmu upravljanje privremenim prihvatnim migrantskim centrima, s posebnim akcentom na centar „Lipa“.

Ipak, mještani strahuju da kamp nije privremene prirode i upozoravaju da sve izgleda kao da se gradi stambeno naselje.

O situaciji u migrantskom centru „Lipa“ govorio je i ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Selmo Cikotić na radionici „Pomoć migrantima u BiH – pristupi unutar i izvan privremenih prihvatnih centara“.

Pored zaključka da je situacija sa migrantskom krizom u BiH poboljšana, Cikotić je naveo da Služba za poslove sa strancima BiH u saradnji sa lokalnim policijama, sprovodi brojne akcije izmještanja migranata iz napuštenih objekata u prihvatne centre te dodao da je u posljednje dvije sedmice premješteno oko 600 osoba.

Ipak, situacija je, prema riječima mještana, drugačija od onog kako je predstavljaju institucije BiH. Direktor Centra za podršku povratnicima Unsko-sanskog kantona Nemanja Davidović za „Glas Srpske“ kaže da se na samom prostoru centra „Lipa“ trenutno se nalazi pet ili šest miksera sa betonom, oko osam bagera, 15 kamiona i više od 40 radnika.

„Bio sam tamo u ponedjeljak i vjerujte mi da ima više radnika i mašina nego na pojedinim gradilištima u Banjaluci. Rečeno mi je da se grade potporni zidovi, ali sam teren se ne nalazi u blizini brda i planine. Ono što sam vidio je da se grade temelji širine jedan metar, okopavaju tereni, pripremaju čvrste podloge, te nekoliko željeznih konstrukcija za ogromne šatore“, rekao je Davidović.

Zbog svega viđenog, prema njegovim riječima, povratnici su u strahu da se u Lipi ne gradi privremeni migrantski centar, jer nema objašnjenja zbog čega se grade betonski objekti i zašto je prisutan toliki broj radnika.

„Posebno je zabrinjavajuća situacija, ako se uzme u obzir da trenutno tamo nema ni 200 migranata. Kome se onda toliko priprema? Migranti i ne žele da ostanu u Lipi, taman da im izgrade najbolje objekte. Oni tu budu po dan ili dva, nahrane ih i opet pokušavaju preći u Hrvatsku“, ističe on.

Ono što izaziva posebno razočarenje je što se niko od nadležnih institucija ni približno ne brine o povratnicima, kao što to čine u slučaju migranata.

„Da je Vlada FBiH ili bilo ko radio na procesu povratka i pomaganju na boljim uslovima života povratnika od rata do danas jednom mjesečno, kao što se radi za potrebe izgradnje ovog centra, mi bismo danas imali sve uslove neophodne za normalan život, a ne bismo imali čitava sela koja nemaju struju“, rekao je Davidović.

Premještaj

Inspektori Službe za poslove sa strancima BiH juče su sa četiri lokacije na području Bihaća izmjestili 62 migranta u privremeni prihvatni centar „Lipa“, među kojim je najviše državljana Pakistana i Avganistana.

Aktivnosti su sprovedene u saradnji sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, te uz podršku medicinskog tima humanitarne organizacije „SOS Bihać“.