Naslovna Izdvajamo NOVO DODIKOVO OBEĆANJE: „Srpska za pet godina biće samostalna država“

NOVO DODIKOVO OBEĆANJE: „Srpska za pet godina biće samostalna država“

0

– ima nekih najava da će Evropa obustaviti kreditiranje, ali sloboda se uslovima ne može kupiti, ima izlaz i za tu situaciju, Кina. „Naša zaduženja su opravdana i vidljiva“, rekao je Dodik.

 – Republici Srpskoj se ništa više ne može nametnuti niti dobiti što nije u srpskom interesu, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

„Moramo biti jasni i reći `ne može`. Mi smo jedini narod kojeg ponovo tjeraju da se bori za ono što je već dobio“, rekao je Dodik za RTRS i poručio da nikada neće raditi na štetu Republike Srpske koju u narednih pet godina vidi kao samostalnu državu.

On je ponovio da je Republika Srpska slobodarska ideja, nije nikakav inat, a da se Srbima ponovo nameće političko Sarajevo kao centar, da je ideja o suživotu propala, te podsjetio na raspad Jugoslavije.

„Mislim da je Republika Srpska uradila više od onoga što je mogla, nastavila je da živi“, istakao je Dodik, te dodao da BiH opstaje samo zato što je održava međunarodni faktor.

Dodik je ukazao da su, kada su shvatili da Srpskoj ne mogu ništa da nametnu ako nije u srpskom interesu, krenuli da oduzimaju imovinu putem Ustavnog suda BiH, pravo na šume, zemljište, a to znači da poništavaju čitav Dejtonski sporazum.

„BiH je jedna ozbiljna nevolja, tu nema ništa pozitivno, ništa što bi moglo da bude vizija njene budućnosti da bude pozitivno, jedino što je preostalo jeste sila“, rekao je Dodik i dodao da se sada krenulo žestoko na Milorada Dodika.

On je ukazao da se mora pokazati otpor, da je ideja Republike Srpske važna, te podsjetio na Otomansko i vrijeme Austrougarske kada su Srbi dizali ustanke jer nisu mogli da trpe torturu, ali je ukazao da Srpska nema namjeru za eskalacijama.

Dodik je naveo da bi daleko lakše bilo da se pokazalo političko jedinstvo, te pozvao sve političke partije da se uključe u obilježavanje Dana Republike. Rekao je da ga je zaboljelo da jutros na polaganju vijenaca Spomenik poginulim borcima VRS nema nikoga iz opozicije.

Ovo je Dan Republike Srpske, a ne političkih partija, istakao je Dodik i naglasio da samo okupljeni oko ideje Srpske imaju šanse.

Dodik je istakao da nema BiH bez uvažavanja istorijske i etničke ravnopravnosti, da se ne smije dozvoliti da se dovede vlast u Srpskoj koja bi strancima bila poslušna, jer sada joj ništa ne mogu da učine.

Ljudi koji nisu spremni na ličnu žrtvu, ne mogu da budu tu, rekao je Dodik i konstatovao kako sada kod mladih postoji snažan patriotski osjećaj, imaju energiju da se bore za Republiku Srpsku.

Za sankcije je rekao da su Amerikanci spremni da idu do kraja, a kada je riječ o Rusiji i Кini, Dodik je rekao da se te zemlje primarno bore za poštivanje međunarodnog prava.

„Sila Boga ne moli, a Bog silu ne voli“, zaključio je Dodik i podsjetio da od njega stranci traže da promijeni „retoriku“.

On je istakao da se Republika Srpska mora razvijati, a konstatovao je i da mnogi ovdje ne žele da gledaju ekonomske pokazatelje.

Gradiće se hidroelektrane na Drini, kaže, auto-put prema Srbiji, napomenuvši da ima nekih najava da će Evropa obustaviti kreditiranje, ali sloboda se uslovima ne može kupiti, ima izlaz i za tu situaciju, Кina. „Naša zaduženja su opravdana i vidljiva“, rekao je Dodik.

Odlučeno je, dodao je, da se u naredne dvije godine dogovora gradnja auto-puta od Trebinja, preko Gacka, da bi se spojili na onaj koji ide od Višegrada prema Sarajevu, čime će Srpska biti spojena auto-putevima. „Imamo jasnu ideju kako nastaviti dalje“, rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da slijedi sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem početkom iduće sedmice, ponedjeljak ili u utorak.

(Srna Foto: Srna)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: