Naslovna Izdvajamo Nuklearne rakete na Crvenom trgu! Putinovo jezivo upozorenje Zapadu (VIDEO)

Nuklearne rakete na Crvenom trgu! Putinovo jezivo upozorenje Zapadu (VIDEO)

0

Nuklearne rakete su se kotrljale kroz moskovski Crveni trg kao jezivo upozorenje Zapadu dok se ruski predsednik Vladimir Putin pripram za svoju godišnju vojnu paradu povodom Dana pobede u trenutku kada traje ruska invazija na Ukrajinu.

Termonuklearna balistička raketa RS-24 Jars za koju stručnjaci kažu da može da nosi do 10 bojevih glava – viđena je u subotu na generalnoj probi parade pored tenkova i ruskih trupa koje su defilovale.

Interkontinentalno oružje koje je teško 49,6 tona, može da putuje do 24.500 kilometara na čas i sposobno je da pogodi ciljeve udaljene i do 12.000 kilometara što znači da bi moglo da pogodi London ili Njujork za nekoliko minuta.

Oružje za masovno uništenje pratilo nekoliko bacača raketa Iskander-M tokom probe za godišnji događaj, koji bi trebalo da se održi u ponedeljak i na kojem bi britanski borci mogli da paradiraju kao ratni zarboljenici.

Veseli vojnici i muškog i ženskog pola paradirali su na probi pred veliku paradu kojom se obelažva pobeda Rusije nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu.

Razmahivali su se puškama i ruskim zastavama, salutirali su i osmehivali se kamerama, dok je osam lovaca MiG-29 preletelo oblikujući slovo “Z” u vazduhu.

To slovo je obeležje koje Putinova vojska koristi kao simbol vojne akcije u Ukrajini, a koju krtičari upoređuju sa kukastim krstom koji su koristili nacisti.

U međuvremenu, samo 1.200 kilometara dalje, ukrajijski vojnici se spremaju da se suprotstave Putinovim trupama u opkoljenom Marijupolju, gde se stotine civila kriju u čeličani Azovstal kako bi spasili svoje živote.

Prvi zamenik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Jevhen Jenjin upozorio je da je simbolični datum Dana pobede kao “crveni bik” za Putina, koji “očajnički pokušava da obezbedi pobedu, dodajući da se, dok svet pamti žrtve rata, Rusija “sprema da igra preko kostiju u Marijupolju”.

To dolazi nakon što je ukrajinski Centar za odbrambene strategije saopštilo da bi 500 zarobljenih boraca moglo da bude prinuđeno da prođe kroz Crveni trg zbog kamera, navodi Tajms. Tri zarobljena britanska borca mogla bi da budu među tih 500 zarobljenika.

Sve je više spekulacija da Putin želi da završi bitku za Marijupolj kako bi mogao da predstavi kao veliki trijumf za Dan pobede. Kako se ovaj dan približava, gradovi širom Ukrajine se pripremaju za porast ruskih napada, a zvaničnici pozivaju stanovnike da obrate pažnju na upozorenja o vazdušnim napadima.

(nova.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: