Naslovna Izdvajamo Vlada dodijelila Prointeru posao od dva miliona maraka!

Vlada dodijelila Prointeru posao od dva miliona maraka!

0

Četiri mjeseca 2022. bila su dovoljna da Vlada iz trećeg doba „Prointeru“, čije se usluge ne mogu odbiti, obezbijedi 1.805.468 KM. Ovim je zbir iz ugovora za jubilarnih pet godina „uspješne saradnje“ dostigao – 21.423.916 KM!

Uhisterično dijeljenje javnog novca za spas „Prointera“, firme koja na tenderima pustoši javne kase, a povezana je sa porodicom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, ove godine najaktivnije se uključila Vlada Republike Srpske.

Premijer Radovan Višković odriješi kesu za digitalne inovacije svaki put kada mu stigne jedna, prava, provjerena, najkvalifikovanija i ponuda sa sertifikatima koje su IT znalci iz izvršne vlase zacrtali. Četiri mjeseca bila su dovoljna da Vlada iz trećeg doba „Prointeru“, čije se usluge ne mogu odbiti, obezbijedi 1.805.468 KM.

Ovim je zbir iz ugovora za jubilarnih pet godina „uspješne saradnje“ dostigao – 21.423.916 KM!

Od 5. januara crna lista Sjedinjenih Američkih Država za Milorada Dodika postala je još crnja, „Prointer“ je čekao prve takve korake svjetskih IT kompanija, ali Višković nije oklijevao.

Nakon samo 22 dana sklopljen je ugovor vrijedan, zanimljivo, 999.999 KM sa uračunatim PDV-om. Jednogodišnji zadatak biće održavanje data centra i infrastrukture informacionog sistema Vlade. Na tenderu nije bilo žalbi, jer je od početka sve bilo jasno – samo „najbolji“ je poslao ponudu vrijednu baš onoliko koliko je procijenjena i vrijednost javne nabavke.

Za osam godina vrijednost samo ovog posla, prema potrebama „Prointera“, porasla je više od 3,5 puta. Od 2014. do 2017. data centar i infrastrukturu informacionog sistema Vlade održavao je „Lanaco“ Nebojše Ninića, jednog od osnivača SNSD-a. To je građane, na osnovu tri ugovora, koštalo 279.396, 290.628 i 290.628 KM.

Te godine posao preuzima „Prointer“ i to ugovorom vrijednim 286.650 KM.

Interesantno, izvršna vlast bez održavanja data centra mogla je naredne dvije godine, kada tender uopšte nije raspisivan, a onda je 2019. „Prointer“ nastavio „zlatnim putem“ – 299.052 KM. Već 2020. godine cijena je znatno veća – stiže jedna ponuda vrijedna 598.946 KM. Klik za isti posao drastično je poskupio i naredne 2021. – 899.700 KM, a već ove 2022, za građane daleko siromašnije godine – 999.999 KM.

Novi milionski posao nije i jedini, 22. februara stigao je još jedan skup ugovor. „Prointer“ ga je podijelio sa firmom „Hit Ing“.  Nabavka i ugradnja klima sistema u data centrima Vlade koštala je 499.590 KM. Desetak dana kasnije za iznajmljivanje i održavanje internet linkova „Prointer“ i „M:tel“  dobiili su ugovor vrijedan 51.755 KM.

I Službi za zajedničke poslove Vlade Republike Srpske (čije tajne, naročito one koje se odnose na korisnike apartamana u zgradi izvršne vlasti, krije v.d. direktora Ranko Tomašević) stižu ponude firme, koje niko ne smije da odbije. Održavanje telefonskog sistema i kontakt centra u administrativnom centru, kao i poslovnom objektu Vlade, prema ugovoru od 12. aprila, biće plaćeno 245.624 KM.

GODINE LJUBAVI, RAZUMIJEVANJA I SARADNJE – GODINE IT PUSTOŠENJA

Dok građanima u RS za sve „fali papir“, režim ne prestaje da se razmeće IT tenderima koji „Prointeru“ iz godine u godinu pune kasu. Vlada Republike Srpske firmi je za pet godina dala 22 ugovora vrijedna 7.891.958 KM, za to vrijeme ni Služba za zajedničke poslove Vlade nije mirovala – 12 ugovora od 13.531.958 KM.

Led je probijen 2017. godine nabavkom računarske opreme za 140.379 KM. Među skupljim ugovorima iz 2019. bilo je održavanje jedinstvenog informacionog sistema za registraciju poslovnih subjekata za 699.613 KM.

„Microsoft Premier Support- podršku visokog nivoa za Microsoft proizvode“, posao koji zbog raskida partnerstva „Prointer“ više ne može da obavlja, prije dvije godine Vlada je platila 389.610 KM. Za Microsoft licence za pravosudne organe i javne univerzitete u RS iste godine dato je 499.368 KM.

Održavanje sistema za registraciju poslovnih subjekata u 2020. plaćeno je 935.998 KM, a već 2021. – 999.760 KM.

Šaka i kapa Službe daleko bolje je punila džepove podobnoj firmi. Ugovori su uglavnom žestoko prelazili cifru od pola miliona, ali jedan je, pisao je Žurnal, obezbijedio 9,4 miliona KM.

Posao „Prointeru“ i Lanacu“ te 2018. godine nije bio ništa drugo do razvlačenje kablova za internet i proširenje njegovog kapaciteta u administrativnom centru u Banjaluci.

“’PROINTER ITSS d.o.o. Banja Luka’, ovlašteni predstavnik grupe ponuđača (Grupa ponuđača: PROINTER ITSS d.o.o. Banja Luka i  i Lanaco d.o.o. Banja Luka), dostavio je orginal i kopiju ponude. Ponuda ispunjava sve uslove i zahtjeve iz tenderske dokumentacije, odnosno ponuda je prihvatljiva i može biti predmet daljeg vrednovanja shodno utvrđenom kriteriju u tenderskoj dokumentaciji”, stoji, između ostalog, u odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača koju je potpisao tadašnji direktor Službe Goran Maričić, kasnije unaprijeđen u direktora Poreske uprave RS.

Milionski posao uslijedio je pola godine nakon što je Vlada firmi „Lanaco“ Microsoft licence platila basnoslovnih šest miliona KM.

Veliki iznosi namijenjeni su velikim igračima, što je i u tom tenderu bilo itekako vidljivo. U tenderskoj dokumentaciji bilo je navedeno da ponuđač mora da ima bar jedan ugovor vrijedan 1,9 miliona KM bez uračunatog poreza na dodatu vrijednost koji se ticao nabavke aktivne mrežne opreme i drugi identične vrijednosti koji je za predmet nabavke imao servere i storidže. Vlada je od takvih firmi tražila i minimalno 18 članova tehničkog tima.

U nevladinom sektoru koji se bavio monitoringom javnih nabavki ukazano je na favorizaciju i prenaduvane cijene. Ipak, pravosuđe u RS i BiH nikada nije reagovalo na preočigledne tenderske malverzacije.

Od 2015. godine do danas “Prointer” je od javnog sektora dobio 738 poslova vrijednih 195.100.603 KM.

(PIŠE: Žana Gauk, zurnal.info)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: