Naslovna Republika Srpska Odbornica s korona virusom u skupštini zbog kvoruma!?

Odbornica s korona virusom u skupštini zbog kvoruma!?

Odbornica SNSD-a u Skupštini opštine Novi Grad Mira Drljača, inače bliska rođaka načelnika Miroslava Drljače, prisustvovala je sjednici Skupštine opštine iako ima potvrđen virus korona.

Na insistiranje načelnika Drljače i predsjednika Skupštine opštine Zorana Kukavice, za kojeg opozicija tvrdi da je nelegalno izabran, Mira Drljača se i pored rizika od prenošenja zaraze pojavila na sjednici da bi bila obezbijeđena skupštinska većina.

Postupak odbornice SNSD-a je umišljaj i svjesno širenje zarazne bolesti, a što je kažnjivo zatvorom po Krivičnom zakonu Republike Srpske.

Inače, već mjesecima traje drama oko konstituisanja Skupštine opštine Novi Grad.

Konstitutivna sjednica Skupštine opštine Novi Grad, održana 28. decembra 2020. godine, prekinuta je, a nakon prekida odbornici stranaka koje čine skupštinsku većinu nastavili su rad i donosili odluke, uključujući izbor predsjednika i potpredsjednika Skupštine opštine te imenovanje komisija i odbora.

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave je konstatovalo da je postupanjem na konstitutivnoj sjednici došlo do grubog krsenja zakona, Statuta i Poslovnika koje trebaju biti otklonjene, međutim, većina postupa protivno zakonu i stavu ministarstva.

U međuvremenu je skupštinska većina predvođena SNSD-om održala tri redovne sjednice, iako je ministarstvo još 18. februara tražilo da se zakaže nastavak konstitutivne sjednice, što je predsjedavajući iz opozicije učinio, ali se skupštinska većina nije odazvala o cemu je 4. marta obavješteno Ministarstvo lokalne uprave i samouprave.

Jedanaest odbornika opozicije šalje urgencije ministarstvu, ali do danas nema konkretne reakcije i razrješenja situacije.

Skupština opštine Novi Grad nastavlja da zasijeda sa nelegalno izabranim rukovodstvom i ne prezaju ni od dovođenja na sjednice zaražene odbornike.

(Banjaluka-24.com)