Naslovna Republika Srpska Građani treba da odlučuju o svom gradu a ne neki moćnici

Građani treba da odlučuju o svom gradu a ne neki moćnici

Nikad nećemo pristati na nezakonit rad, to je naša jednoglasna odluka, poručili su odbornici SDS-a u gradu Bijeljina i gradonačelnik Ljubiša Petrović. – O Bijeljini treba da se dogovara i odlučuje u Bijeljini, a ne da se čeka poziv iz Banjaluke o tome šta raditi u Bijeljini, poručio Petrović.

Dan poslije sjednice skupštine grada, na kojoj je usvojen budžet grada sa spornim amandmanima skupštinske većine predvođene SNSD-om, odbornici SDS i gradonačelnik iz te stranke su kazali da neće biti dobro „ako se nastave ovakve opstrukcije i dozvoli da gradom upravljaju moćnici iz Banjaluke“.

„Naš izlazak sa sjednice skupštine grada nije dramaturgija, niti gluma, to je samo nedavanje legitimiteta amandamnima koji krše poslovnik“, poručio je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

Komentarišući skupštinsku većinu, Petrović ističe da je poluiskrena, te da ima ljudi u njoj koji razmišljaju drugačije od većine, ali svoje stavove ne iznose.

„Kad zazvoni telefon i kada se predvodnik koalicije javi na telefon, to je poziv iz Banjaluke, gdje se dobijaju direktne instrukcije kako i šta treba uraditi ovdje u Bijeljini i onda se često na sastanku čuje da je to instrukcija iz Banjaluke – uradite ovako, uradite onako… Ja sam želio samo da na ovom mjestu ovdje dogovoramo o Bijeljini unutar Bijeljine“, rekao je gradonačelnik.

On je dalje naveo da se ne smije na budžet posmatrati kao plijen.

„Budžet nije plijen koji treba da se ratsrgne, kako oni misle, a ja sam dužan da uložim dodatne napore da pokažem ljudima ko ne želi da naš grad bude bolji i ljepši, a sa druge strane i dalje ću raditi na tome da građani ne osjete nedostatke, te da grad napreduje“, kazao je Petrović.

Prema njegovim riječima, juče je bilo dosta licemjerno reći „želimo nova zaposlenja i onda skinete budžetska sredstva na poziciji za rad volontera“.

„Kako vi da privučete ljude da osjete radnu atmosferu, da date mladom, ambicioznom i stručnom čovjeku priliku da osjete tu radnu atmosferu. Ili kada kažu hoćemo razvoj grada, a onda oduzmete sredstva s budžetske pozicije koje se tiču eksproprijacije“, konstatuje gradonačelnik Bijeljine.

Odbornica SDS Anka Todorović je kazala da je vidno da je najviše oduzeto sredstava s komunalne infrastrukture i kabineta gradonačelnika, kako bi se u javnosti stvorila slika o nesposobnosti da se vodi grad.

„Međutim, ja želim to direktno da povežem sa izbornom noći kada je glavni šef koji „vedri i oblači“ rekao da će učiniti sve da razvlasti određene gradonačelnike i znači sve ide u tom pravcu. Misle da će na taj način učiniti nesposobnim našeg gradonačelnika da vlada gradom, ako mu oduzmu budžetska sredstva“, kazala je ona i dodala da vjeruje da im to neće poši za rukom.

„Sigurna da će gradonačelnikova energija, prije svega obrazovanje, kao i dobra namjera zbog koje su mu građani Bijeljine  dali povjerenje sigurno pobijediti i da će sve što se ubuduće bude radilo umanjiti ovu namjeru koju ima skupštinska većina“, kazala je Anka Todorović.

SNSD.ova skupštinska većina juče je usvojila budžet grada Bijeljine, gdje je preraspodjelom sredstava pokušala da umanji ingerencije gradonačelnika, koji se usprotivio takvoj odluci i najavio da će se boriti protiv nezakonitih odluka pravnim putem.

(BN)