Naslovna Region OPET PROVOCIRA SRBE! Osmani: Ako Srbija odlući da uđe sa vojskom na...

OPET PROVOCIRA SRBE! Osmani: Ako Srbija odlući da uđe sa vojskom na KiM, čekaće je vojnici SAD

0
Ako Srbija odluči da uđe u pokrajinu sa vojskom, čekaće je vojnici SAD, poručila je danas predsjednica tzv. Kosova Vjosa Osmani.Ona je u intervjuu za hrvatski portal Express.hr kazala da ne zna da li Srbija namjerava da pređe granicu tzv. Kosova.

– Jasno je da Vojska Srbije vidi Rusiju kao glavnog saveznika u vidu vojne saradnje, ali i kada je riječ i o ekonomiju. To otvoreno pokazuju. Dok su druge zemlje u regionu, među kojima je i Hrvatska, izvodile vježb eu “Defender Jurop 21” sa NATO snagama i SAD, Srbija je organizovala vježbe sa Rusijom u isto vrijeme. To je jedina zemlja u regionu koja nije prisustvovala na toj vježbi. Nisam sigurna šta imaju na umu po pitanju retorike koju koriste, ali jednu stvar znam jako dobro: ako pređu granice sa Kosovom susreće se sa vojnicima Sjedinjenih Američkih Država i drugih NATO članica. Mi nismo sami i Srbija to dobro zna! To su probali da urade jednom 1999. godine. Ne mislim da će htjeti da probaju ponovo – kazala je Osmani.

Osmani se takođe osvrnula na nedavni sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija.

– Na tu temu je održan jedan sastanak sada u junu, a drugi je na rasporedu 25. jula. Kurti je predstavljao stavove Kosova kada dolazi do regionalne kooperacije. Postizanje održivog mira kroz pravdu takođe se povezuje sa problemima prava manjina i rasvjetljavanja sudbine nestalih. To su bile teme početnog, uvodnog sastanka. Vidjećemo kako će se stvari odvijati 25. jula. Mislim da je još prerano suditi o procesu i iznositi jasan i finalan zaključak. Ali, mi smo jako jasni po pitanju naših očekivanja i ona su identična onima koja se ističu u pismu predsjednika Džoa Bajdena koje je poslao. U njemu se jasno definiše da bi ovaj proces trebalo da bude usmjeren na međusobno priznanje Kosova i Srbije. I to je upravo ono što očekujemo. U suprotnom bi sav trud bio samo prilika da Srbija napreduje i odloži procese našeg priznanja, a to vrijeme bi bilo nepovratno – navela je ona u intervjuu za hrvatski portal.

B92.net

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube