Naslovna Najnovije Opozicija ne smije da bude igračka u Dodikovim rukama

Opozicija ne smije da bude igračka u Dodikovim rukama

„Ukoliko opozicija pristane da igra tu igranku koju Milorad Dodik nameće, da se i oni pojave na tom sastanku, mislim da bi to bio jedan katastrofalan potez za njih, da bi bili uvučeni u nešto što oni nisu zakuvali. Jer jednostavno Milorad Dodik i SNSD su ti koji nisu priznali visokog predstavnika. SNSD je proglasio visokog predstavnika turistom“, kaže Antić.

Prije samo nekoliko dana, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik poručio je da novoimenovani visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit nije dobrodošao u BiH, da je nelegalno izabran i da se niko od predstavnika iz Republike Srpske neće sastati sa njim.

Međutim, Dodik je opet promijenio mišljenje i sada poručuje da je spreman da se sastane sa Šmitom, ali ne kao sa visokim predstavnikom.

Rekao je i da bi na tom sastanku bili i lideri ostalih političkih partija iz Republike Srpske.

Da li je ovo još jedna Dodikova igra, i gdje je u svemu tome opozicija?

Dan prije nego što će Kristijan Šmit preuzeti funkciju umjesto Valentina Incka, Milorad Dodik poručio je da nema namjeru da poželi dobrodošlicu Šmitu i da se neće sastati sa njim u Sarajevu.

„Gospodine Šmit, niste dobrodošli ovdje. Vi niste izabrani kao visoki predstavnik. Nemate nikakve ingerencije. Republika Srpska nema potrebe niti će poštovati bilo šta što vi uradite.“, rekao je Dodik novinarima 1. avgusta.

Dodik se nije pojavio na imenovanju Kristijana Šmita 2. avgusta. To je bio zajednički odgovor političkih partija iz Republike Srpske, ne samo na postavljanje Kristijana Šmita, već na djelovanje Kancelarije visokog predstavnika u BiH.

Međutim, samo dva dana kasnije, Milorad Dodik je nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, na kome su prisustvovali i ostali politički predstavnici iz Republike Srpske, samoinicijativno i u ime svih iz Republike Srpske, najavio da će se sastati sa Kristijanom Šmitom na Jahorini, ali ne kao visokim predstavnikom.

„Pa eto možemo na Jahorini. Doći ćemo mi svi političari iz Republike Srpske da mu kažemo da možemo razgovarati sa njim kao sa bivšim poslanikom Savezne države i saveznog parlamenta i kao sa saveznim ministrom poljoprivrede. On je čovjek koji ima nesumnljivo velika iskustva, ali kao visoki predstavnik on za nas nema legimtimet.“, poručio je tada Dodik.

Najava da će se ipak sastati sa Šmitom, te da će na sastanku biti i predstavnici opozicije, dokaz je očigledne političke nedoslednosti Milorada Dodika da konačno stane iza svojih stavova, smatraju analitičari.

„Ukoliko opozicija pristane da igra tu igranku koju Milorad Dodik nameće, da se i oni pojave na tom sastanku, mislim da bi to bio jedan katastrofalan potez za njih, da bi bili uvučeni u nešto što oni nisu zakuvali. Jer jednostavno Milorad Dodik i SNSD su ti koji nisu priznali visokog predstavnika. SNSD je proglasio visokog predstavnika turistom.“, kaže Velizar Antić.

I komunikolog Mladen Bubonjić kaže da u opoziciji moraju biti veoma oprezni.

„Sve što sada vidimo, je već viđeno toliko puta. Dodik je poprilično impulsivan političar. Često u afektu kaže neke stvari pa se poslije povlači, poslije se posipa pepelom, poslije pokušava da ispegla stvari. U svemu tome ima dosta manipulacija. A sa druge strane opozicija je po ko zna koji put naivno prihvatila i pristala na te Dodikove manipulacije, pristala na te Dodikove igre.“, ističe Bubonjić.

Ako se zaista radi o novoj predstavi u režiji Milorada Dodika, šta će to značiti za Republiku Srpsku?

„Ukoliko je jedan političar nedosledan i to sprovodi u djelo i tako se ponaša, to ide njemu na račun. Međutim, ukoliko se u tu cijelu priču uvuku i insitucije Republike Srpske, Narodna skupština, Vlada RS itd, onda imamo problem čitave Republike Srpske i narod će na kraju ispaštati.“, kategoričan je politički analitičar Velizar Antić.

Da li će se i ovoga puta Dodikov stav „hoću-neću“ možda odraziti na funkcionisanje institucija Republike Srpske? Da li je opozicija spremna na ustupke i da li će povući prave političke poteze?

Na ova pitanja odgovor će se znati u narednim danima.

(BN)