21.7 C
Banja Luka

Opštine i gradovi OSTAJU BEZ 17 MILIONA MARAKA: Ukida se komunalna taksa za reklame

Lokalne zajednice u Republici Srpskoj ostaju bez planiranih 17 miliona KM prihoda u narednoj godini, jer Vlada RS zakonom ukida komunalnu taksu za isticanje reklama.

Cilj Vlade RS je parafiskalno rasterećenje privrede, ali načelnici imaju zamjerke što se to radi bez najave i na kraju godine kad lokalne zajednice upravo kreiraju i usvajaju budžete za narednu godinu. Osim toga, prihodi nisu beznačajni i u stopostotnom iznosu su prihodi lokalnih zajednica.

Darko Tomaš, načelnik opštine Prnjavor, za Srpskainfo kaže da je ova lokalna zajednica planirala ovaj prihod u narednoj godini, ali da budžet još nisu donijeli. Prihod od komunalne takse opštine Prnjavor je oko 200.000-250.000 KM.

– Ako nam predlagač izmjena zakona o komunalnim taksama ukida prihode, onda od predlagača očekujemo da nađe način da ih nadomjesti – kratko je prokomentarisao Tomaš.

Budžet Prnjavora u ovoj godini iznosi oko 17,2 miliona KM.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Darko TomašGradonačelnik Modriče Jovica Radulović kaže da su u ovoj lokalnoj zajednici već usvojili budžet za narednu godinu u iznosu od 12,3 miliona KM i da su od Ministarstva finansija RS dobili saglasnost.

– Dakle, dali su nam saglasnot i na prihode od komunalnih taksi i sada predlažu ukidanje. Nama je to 250.000 KM manje u budžetu. Veoma je neozbiljno da Vlada ide sa prijedlogom zakona u ovo vrijeme i na ovakav način, po hitnom postupku kada su lokalne zajednice u postupku donošenja budžeta – ističe Radulović.

On kaže da su iz ove lokalne zajednice alarmirali nekoliko narodnih poslanika, kao i da čekaju kako će ostali načelnici da reaguju.

– Sve više imamo centralizaciju prihoda umjesto da imamo decentralizaciju. To je ono o čemu ćemo razgovarati na sjednici Predsjedništva Saveza opština i gradova, a planirana je još jedna do kraja godine i očekujem da se Savez zvanično oglasi po tom pitanju – poručuje Radulović.

FOTO: SDS/RAS SRBIJA
FOTO: SDS/RAS SRBIJA

U gradu Doboj usvojen je Nacrt budžeta za narednu godinu u iznosu od 53,5 miliona KM i planirano je oko 900.000 KM  prihoda od komunalne takse.

– U ovoj godini sa današnjim danom imamo 863.000 KM od te takse. To je nama jedan od značajnijih prihoda, a sada nam svakako ovo mijenja situaciju i moraćemo ići sa nešto manjim budžetom – kaže Jerinić. On poručuje da ukidanje ove takse ima smisla ako će taj novac zaista otići u ruke radnika.

Vlada RS je po hitnom postupku u skupštinsku proceduru uputila set zakona u cilju rasterećenja privrede, a među njima i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o komunalnim taksama kojim se ukida taksa za isticanje reklame.

U Vladi RS tvrde da će umanjenje prihoda jedinica lokalnih samouprava po osnovu gubitka prihoda od komunalne takse za isticanje poslovnog imena pravnog lica ili preduzetnika biti kompenzovano rastom drugih poreskih prihoda, a najvećim dijelom rastom prihoda od poreza na dohodak, čije se izmjene zakona predlažu u paketu sa ovim zakonom.

Riječ je o povećanju poreza na dohodak sa deset na 13 odsto po osnovu autorskih prava, prava srodnih autorskom pravu i pravu industrijske svojine, zatim na dohodak iz kapitala, kapitalnih dobitaka i ostalog dobitka.

– Imajući u vidu opredjeljenje Vlade RS da sprovede sveobuhvatnu reformu poreskih i neporeskih davanja, razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi noveliranja propisa koji uređuje oblast plaćanja komunalne takse. Fiskalno opterećenje obveznika isključivo treba da bude zasnovano na zakonima i proporcionalno njegovoj ekonomskoj snazi – navodi se u obrazloženju Vlade RS.

Daljom analizom Ministarstva finansija, kako navode, utvrđeno je da za navedenu komunalnu taksu obveznik ne dobija konkretnu uslugu ili dobro, a da isto sa druge stane predstavlja značajno opterećenje za privredne subjekte.

– Zbog toga je predloženo potpuno ukidanje komunalne takse za isticanje poslovnog imena pravnog lica ili preduzetnika – objašnjavaju u Vladi RS.

Predloženi zakon se nalazi na dnevnom redu posebne sjednice Narodne Skupštine RS koja je zakazana za danas.

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, za „Srpskainfo“ kaže da se iznos komunalne takse razlikuje od djelatnosti privrednika i predzetnika, ali i od lokalne zajednice.

– Tako moja firma ovu taksu u Banjaluci plaća 200 maraka, a u Istočnom Sarajevu 700 KM – navodi on.

ĆOSIĆ: GUBITAK ĆE BITI NADOKNAĐEN

Predsjednik Saveza opština i gradova RS Ljubiša Ćosić, koji je gradonačelnik Istočnog Sarajeva, za Srpskainfo kaže da je juče ujutru razgovarao sa predstavnicima Ministarstva finansija RS koji su ga uvjerili da će lokalne zajednice nadomjestiti gubitak ovih prihoda kroz povećanje prihoda od poreza na dohodak i povećanjem prihoda od PDV koji su u stalnom porastu od šestog mjeseca ove godine. – Strateški cilj Vlade RS je rasterećenje privrede i lokalne zajednice takođe moraju to da slijede. Vlada RS se odriče dijela prihoda, moramo i mi. Cilj nam je zajednički – kaže Ćosić. On kaže da Skupština Grada Istočno Sarajevo uskoro treba da usvoji budžet, a da su godišnji prihodi od komunalne takse oko 1,5 miliona KM na koje više ne mogu da računaju. – Bitno je napomenti da nigdje u okruženju ne postoji ovakva komunalna taksa osim kod nas – dodaje Ćosić.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here