Naslovna BIH Optužena službenica RAK-a, falsifikovala potpise nadležnih

Optužena službenica RAK-a, falsifikovala potpise nadležnih

0

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Jasmine Bureković zv. ”Jasna” rođene 1955. godine u Zenici, državljanka BiH, zaposlena u svojstvu službene osobe u institucijama BiH, u Sektoru za finansijsko-računovodstvene poslove Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH.

Optužena se tereti da je, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, krivotvorila a potom i upotrijebila naloge za podizanje novca sa deviznog računa Regulatorne agencije za komunikacije, u više od 30 navrata, u različitim iznosima najčešće od nekoliko stotina pa do 3750 evra.

U optužnici se navodi da je optužena na nalozima krivotvorila potpise ovlaštenih osoba-potpisnika iz RAK-a BiH, pa nakon toga naloge ovjeravala službenim pečatom.

Na navedeni način optužena je nezakonito podigla i prisvojila novac u ukupnom iznosu od 34.440,00 EUR (67.358,79 KM) kao navodne akontacije za službena putovanja zaposlenika RAK-a BiH, koji novac potom nije polagala u deviznu blagajnu Regulatorne agencije za komunikacije BiH već isti zadržavala za sebe, a računovodstvu institucije dostavljala krivotvorene podatke kako bi prikrila stvarno stanje na deviznom računu.

Optužena se tereti da je kao kao službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, sa ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, podnosila lažne obračune, odnosno lažne naloge za isplate, čime je počinila produženo krivično djelo – Prevara u službi iz člana 222. stav 3. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: