29.7 C
Banja Luka

Orban: Ruski napad na Ukrajinu je operacija, a ne rat

Mađarski premijer Viktor Orban doveo je u pitanje narav ruske specijalne vojne operacije na Ukrajinu, odbivši reći da je riječ o ratu, a svojim je izborom riječi podržao ruskog predsjednika Vladimira Putina, piše agencija „DPA“. „Ovo je operacija sve dok nema objave rata između dviju zemalja“, rekao je mađarski premijer na svojoj godišnjoj konferenciji za medije u Budimpešti u četvrtak.

Tako je glasio Orbanov odgovor na pitanje zašto je nedavno izbjegavao govoriti o „ratu“ u razgovorima s Putinom.

„Mi Mađari nikome ne diktiramo kojim riječima treba govoriti o tome. Drago nam je što to nije rat“, rekao je Orban.

S druge strane, rekao je da je Ukrajina u ratu.

Orban, koji već dugo održava dobre odnose s Putinom, sastao se s ruskim čelnikom u Pekingu u oktobru. Orban je dao dvosmislenu izjavu u vezi spora s Briselom o zamrznutoj 21 milijardi evra EU sredstava namijenjenih Mađarskoj.

S jedne strane, odbacio je optužbe da to pitanje želi povezati s planovima EU za dalju pomoć Ukrajini od ukupno 50 milijardi evra. S druge strane, istakao je da je strogo protiv uvrštavanja ove svote u sedmogodišnji budžet EU.

Orban tvrdi kako se boji da neće ostati ništa za isplatu trenutno blokiranih miliona Mađarskoj, iako to nije tačno, navodi „DPA“. Međutim, on je suštinski za finansijsku podršku Ukrajini jer je i Budimpešta zainteresovana da Ukrajina postoji kao tampon-država između Mađarske i Rusije, prenosi „Index“.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here