Naslovna Izdvajamo Osvetnički udar na Nikolajev: Rusija uništila bazu ukrajinskih vojnika i stranih plaćenika?

Osvetnički udar na Nikolajev: Rusija uništila bazu ukrajinskih vojnika i stranih plaćenika?

0

U ruskom udaru na Nikolajev uništen je hotel gdje je bila smještena ukrajinska i strana, plaćenička vojska, a eksplozije su zabilježene i na brodogradilištu u kojem se u tom gradu proizvode vojni čamci, rekao je ruski aktivista Sergej Lebedev za „RIA Novosti“.

„Nekoliko ciljeva je pogođeno u Nikolajevu. Jedna od njih je hotel ‘Ingul’, gdje su bili smješteni nacisti i njihovi strani instruktori“, rekao je Lebedev, prenosi RT Balkan.

Na snimku koji je on poslao sa lica mjesta, vide se ruševine i teško oštećena zgrada. Gornja dva sprata su potpuno urešena, a stakla praktično nema ni na jednom prozoru.

Hotel „Ingul“ se nalazi u Admiraltejskoj ulici, nekoliko desetina metara od najvećeg vojnog brodogradilišta Nikolajeva, koje je u sovjetsko vrijeme gradilo raketne krstarice, razarače, velike protivpodmorničke i patrolne brodove i podmornice.

Lebedev je napomenuo da su nakon udara svi ulazi na tu teritoriju dugo bili blokirani, a propuštana su samo vozila hitne pomoći, vatrogasce i spasioce.

Pogođeni su ciljevi i u preduzeću „Nibulon“ gdje se, između ostalog, proizvode ratni brodovi. Kompanija je u novembru 2021. potpisala ugovor sa francuskom kompanijom OCEA oko izgradnje pet brzih graničnih patrolnih čamaca za pomorsku stražu Državne granične službe Ukrajine.

Kako je 18. jula saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, ruska vojska je te noći nanijela masovni udar visokopreciznim oružjem sa mora na objekte u kojima su se pripremali teroristički napadi protiv Ruske Federacije, kao i na mjesto gdje su se proizvodili bespilotni čamci u brodogradilištu u blizini grada Odese i Nikolajeva, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Navodi se da je napad izveden u znak osvete jer je dan ranije ukrajinska vojska gađala Krimski most, kada je stradalo dvoje civila, jedno dijete je povrijeđeno i uništen je dio kolovoza.

Pored toga, na području gradova Nikolajeva i Odese uništena su skladišta goriva ukupnog kapaciteta oko 70.000 tona iz kojih se gorivom snabdijevala vojna tehnika ukrajinske vojske, navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube