Naslovna Najnovije „Ova rješenja su i te kako provodiva“ CIK pozdravio Šmitove izmjene

„Ova rješenja su i te kako provodiva“ CIK pozdravio Šmitove izmjene

0

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović pozdravio je danas, u ime CIK-a, izmjene Izbornog zakona BiH koje je nametnuo Kristijan Šmit, ocijenivši da se njima jačaju kapaciteti Komisije.

Arnautović je rekao da je Šmit, prije donošenja tih izmjena, obavio konsultacije sa CIK-om, što smatra bitnim jer sva donesena rješenja treba da budu provodiva.

– Ova rješenja su i te kako provodiva i ovaj CIK ima kapacitet da ih dosljedno provede – rekao je Arnautović na sjednici CIK-a u Sarajevu.

On je dodao da su nametnutim izmjenama obuhvaćeni problemi koje je Komisija ranije detektovala i navela u incijativi za izmjenu Izbornog zakona koju je prošle godine uputila Parlamentarnoj skupštini BiH.

Arnautović je ocijenio da je Šmit izmjenama stavio “svojevrstan etički pancir protiv onih javnih zvaničnika, pristalica i kandidata političkih stranaka koji odluče da krše Izborni zakon”.

– Prvi put će najodgovornije osobe u političkim strankama, njihovi predsjednici, biti odgovorni za kršenje zakona – precizirao je Arnautović i podsjetio da je do sada CIK mogao da za kršenje Izbornog zakona sankcioniše stranku i pojedinca sa kandidatske liste ako se utvrdi da je odgovoran.

Član Komisije Željko Bakalar dodao je da Šmit izmjenama Izbornog zakona zabranio nosiocima izvršnih funkcija zloupotrebu javnih sredstava u izbornoj kampanji.

– To je veliki izazov za CIK s obzirom da takve vrste postupaka mi do sada nismo provodili – rekao je Bakalar i zatražio da nadležne službe u Komisiji pripreme spisak nosilaca izvršnih funkcija koji su istovremeno kandidati na opštim izborima

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube