Naslovna Svijet Ovo je prva zemlja koja je dostigla kolektivni imunitet! VAKCINISALI 70 POSTO...

Ovo je prva zemlja koja je dostigla kolektivni imunitet! VAKCINISALI 70 POSTO STANOVNIŠTVA

Zdravstvene vlasti ranije su najavile da nošenje maski više neće biti obavezno na plažama od 1. juna.

Malta je vakcinisala 70 odsto svoje odrasle populacije najmanje jednom dozom vakcine protiv Covida-19, čime je postala prva zemlja Evropske unije koja je postigla kolektivni imunitet, izjavio je ministar zdravlja Chris Frean.

Malo mediteransko ostrvo imalo je, u prosjeku, tri nova slučaja virusa svakog dana tokom protekle sedmice, sa 0,2 odsto pozitivnih testova. Jučer su prijavljena dva nova slučaja, navodi Reuters.

“Svakih pet sekundi da se jedna vakcina”, rekao je Chris Frean na konferenciji za novinare dodavši da je 42 odsto odrasle populacije primilo dvije doze, prenosi agencija.

Trenutno mogu da se vakcinišu svi stanovnici Malte stariji od 16 godina, a Frean je rekao da će se djeca stara 12 i više godina također vakcinisati kada evropske medicinske vlasti daju zeleno svijetlo.

Također je najavio da će obavezno nošenje maski na otvorenom biti ukinuto 1. jula za vakcinisane ljude sve dok je slučajeva virusa malo.

Zdravstvene vlasti ranije su najavile da nošenje maski više neće biti obavezno na plažama od 1. juna.

Jučer su ukinuta ograničenja za teretane i bazene, a radno vrijeme restorana, koji su ranije radili do 17 sati, produženo je do ponoći.