24.7 C
Banja Luka

Ozvaničena gradnja magistralnog puta Gacko Foča

On je dodao da je projekat povjeren preduzeću „Mrkonjićputevi“ sa njegovim suizvođačima, a da je rok za završetak saobraćajnice, po sistemu „ključ u ruke „, 36 mjeseci.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čuvrilović ozvaničili su danas izgradnju dionice magistralnog puta od Tjentišta do rijeke Drine na 12 kilmetara uzvodno od Foče.

„Riječ je o izgradnji magistrale dolinom rijeke Sutjeske u dužini od 15 kilometara sa dva mosta, jednim na Sutjesci od stotinu i Drini 280 metara „, rekao je Višković.

On je dodao da je projekat povjeren preduzeću „Mrkonjićputevi“ sa njegovim suizvođačima, a da je rok za završetak saobraćajnice, po sistemu „ključ u ruke „, 36 mjeseci.

„Ovu dionicu finansiraće Vlada RS i „Putevi Srpske“ sopstvenim sredstvima u iznosu od 36.6 miliona maraka koje će na  početku izdvojiti avansna sredstva izvođaču, kako bi se planirani rok što više smanjio“, pojasnio je Višković.

Na pitanje novinara BN TV šta je sa novcem od pet miliona maraka koje je Vlada Srbije, prije pet godina,  doznačila Vladi Srpske za gradnju puta od Foče prema Tjentištu, Višković je odgovorio da će ona ovih dana biti operativna i utrošiće se za sanaciju dijela magistrale od Tjentišta prema Gacku.

Višković je podsjetio da je Vlada RS potpisala memorandum sa poznatom kineskom kompanijom o nastavku gradnje magistralnog puta Brod na Drini- Šćepan polje kojoj je dat rok od šest mjeseci da izradi novi projekat, izmjenom trasom kako bi se uporedi radila obe saobraćajnice.

Inače da podsjetimo da su radovi na ovoj dionici puta trebali da budu urađeni znatno ranije i da je Srbija dala pet miliona KM za izgradnju tog puta još u aprilu 2019. godine.

Iz Vlade Republike Srpske tada je saopšteno da su prihvatili donaciju Vlade Srbije od oko pet miliona KM za izgradnju nove trase magistralnog puta Gacko-Foča, poddionica Tjentište-Brod na Drini.

 

Poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srpske iz Foče Ognjen Bodiroga (SDS)  rekao je da Viškovićevo obećanje o finansiranju projekta od strane Vlade, nije provodlljivo u praksi jer je planirani deficit u budžetu RS za ovu godinu 200 miliona KM i on smatra da se taj novac može obezbediti iz nekog premijerovog imaginarnog fonda.

 

“ Smatram da je ovo čista populistička predizborna priča jer da ova vlast ima iskrenu namjeru da završi ovaj putni pravac, ne bi čekala na to skoro 20 godina“, istakao je Bodiroga

(BN) Foto: BN

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here