Naslovna Društvo Pale: Porodici Knežić izgorjela kuća

Pale: Porodici Knežić izgorjela kuća

0

Petočlanoj porodici Knežić iz Mokrog kod Pala, prije nekoliko dana izgorela je kuća. U požaru su izgubili sve, od krova nad glavom do ličnih stvari. Novac za novu kuću nemaju, pa mole ljudi dobre volje da im pomognu u prikupljanju novčanih sredstava i građevinskog materijala da izgrade novi dom.

U noći između 14. i 15. februara, skromna i stara kuća borca odbrambeno otadžbinskog rata i oca troje djece Zorana Knežića iz Mokrog kod Pala,  izgorila je u požaru. Zoran i njegova supruga su spavali u prizemlju, i nisu ni znali za  požar koji je krenuo iz potkrovlja, najvjerovatnije zbog loših elektro instalacija ili dimnjaka. Da kuća gori, primjetile su komšije.

„Niko nije znao da smo u kući. Komšije su nas dozivale, čitavo selo se orilo. Mi to nismo čuli, jer kada vratim film, shvatim da nas je dim već bio omamio. Kada nas nisu dozvali, provalili su kuću, mi nismo reagovali ni to, dok nisu počeli da nas drmaju i bude“, rekao je Zoran Knežić i dodao da su u požaru izgubili sve i da su uspjeli da izvuku samo lične dokumnte koji su bili u torbi njegove supruge Mare

Porodica Knježić je nekoliko puta ostala bez krova nad glavom. Zoranova očevina u Kupresu zapaljena je tokom rata, iz Tarčina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma izbjegli su u Bratunac, a zatim 2003.  zamjenili imovinu u Tarčina za vikendicu u Mokrom .Tu su,kako kažu, pronašli sreću, ali nažalost na kratko, jer ponovo nemaju ništa.

Mara Knežić kaže da ništa nisu uspjeli da spasu od požara.

„Izgorila nam je kuća do temelja, i namještaj i druge stvari. Nemamo više ništa“, kaže Kneževićeva

Zoran kaže da je prije dvije godine podigao kredit, kako bi renovirao kuću, što je i uspio, i dodaje da sreća nije dugo traja.

„Nisam uspjeo još uvijek ni da otplatim taj kredit, a sad ponovo nemam ništa. Božije je davanje bilo neko da se sve ovo desi, ali bitno je da su mi djeca zdrava“, rekao je Knežić.

Osim bez krova, ova porodica ostala je i bez novčanih primanja, jer su i Zoran i njegov sin u januaru ove godine ostali bez posla. Od nove godine, niko u ovoj poridci nema posao, i svi su na birou.

Zbog svih nedaća koje je život nametnuo ovoj porodici, nisu u mogućnosti da izgrade novu kuću. Mole ljude dobre volje koji su u mogućnosti da im pomognu u prikupljanju novčanih sredstava i građevinskog materijala, kako bi sagradili novi dom.

„Trebalo bi nam sve, ali želim bar krov na glavom. Netp gdje mogu smjestiti šporet da ugrijemo, par kreveta i kupatilo. Ja sam skroman, ne želim kule i gradove, nisam ih ni imao, ali barem da imamo minimalne uslove za život“, naglasio je Knežić.

Petočlanoj porodici Knežić izgorilo je sve, uključujući hranu, odjeću i higjenske potrepštine. Zahvaljujući komšijama za sada imaju nešto odjeće i hrane koja im je potrebna da prežive. Trenutno su smješteni u pomoćnom objektu u dvorištu izgorele kuće, koja nema osnovne uslove za normalan život.

BROJ TRANSAKCIONOG RAČUNA: ADIKO BANKA 5520001947701863 MARA KNEŽIĆ 

DEVIZNI RAČUN ZA POMOĆ:

SWIFT CODE BANK: HAABBA2B

IBAN: BA395520091948327460  ADDIKO BANK   BOSNA I HERCEGOVINA na ime MARA KNEŽIĆ

BROJ TELEFONA ZA POMOĆ: 066-156-238 MARA KNEŽIĆ 

Više informacija o porodici Knežić možete dobiti na broj 066 156 238, koji koristi Zoranova supruga Mara.