Naslovna BIH Pancirna prijetnja izvozu oružja iz BiH u Avganistan

Pancirna prijetnja izvozu oružja iz BiH u Avganistan

0

KABUL, SARAJEVO – Namjenska industrija BiH mogla bi ostati bez milionski vrijednog izvoza oružja u Avganistan, smatraju stručnjaci.

Mišljenja su različita, pa su tako neki u svojim prognozama potpuno sigurni da naše fabrike naoružanja i municije mogu da se pozdrave sa tržištem u zemlji gdje već danima vlada haos.

Drugi su, pak, nešto suzdržaniji, ali kažu da su sve opcije otvorene, uključujući i onu koja nije nimalo ohrabrujuća za bh. namjensku industriju.

„Avganistan više neće biti tržište za bh. industriju. Avganistanska priča je sada istrošena kada je reč o izvozu BiH, a bila je profitabilna“, rekao je za „Nezavisne novine“ Aleksandar Radić, vojni analitičar, a koji ističe da se na snimcima koji dolaze iz Avganistana, a na kojima se vide talibani, mogu uočiti i haubice napravljene u BiH.

Da razlog za strah postoji, može se zaključiti i iz izjave Almina Mališevića, sekretara Grupacije namjenske industrije u FBiH Privredne komore FBiH, koji ističe da su sve opcije otvorene.

„Dešavanja u Avganistanu su baš iznenadna i teško je predvidjeti u kom pravcu će to ići. Ali ako ostane ovako, te ako ne bude dogovora između velikih sila, vjerujem da se može desiti da dođe do sankcija na izvoz tamo, što može da utiče na našu industriju u smislu smanjenja našeg izvoza u Avganistan“, rekao je Mališević u izjavi za „Nezavisne novine“.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, u prošloj godini naša industrija naoružanja i municije nije izvezla ni marku svoje robe u Avganistan.

Međutim, u ovoj godini, tokom proteklih sedam mjeseci, krenulo je nabolje – izvezeno je 22.220 kg ovih proizvoda, a vrijednost je 3.159.498 maraka. U pitanju su dijelovi i pribor za oružje.

Ranijih godina, recimo 2019, u Avganistan smo izvezli 77.770 kg ovih dijelova odnosno pribora, vrijednosti 12.197.000 maraka. Godinu ranije, odnosno 2018, Avganistancima smo prodali dijelove i pribor za oružje vrijedne 7.923.915 KM, ali i vojnu municiju, poput granata, vrijednosti koja premašuje 15 miliona KM.

Inače, bh. namjenska industrija je tokom prošle godine zabilježila pad, ali je ove godine, odnosno u proteklim mjesecima, zabilježen oporavak.

„Namjenska industrija je u 2020. godini ostvarila smanjen izvoz za 44,5 miliona KM (-18 odsto) u odnosu na 2019. godinu, pa je ukupno izvezena vrijednost namjenske industrije iznosila 198.525.304 KM“, rekli su za „Nezavisne novine“ iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Kako dodaju, pozitivni trendovi su u toku, izvoz namjenske industrije BiH je u prvih šest mjeseci ove godine iznosio više od 131 milion KM, što je za 20 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

„Namjenska proizvodnja BiH je koncentrisana na proizvodnju municije, te kao i uvijek ova kategorija bilježi najveće učešće u izvozu od 73,4 odsto, a potom eksplozivi sa učešćem od 14,6 odsto“, precizirali su iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Za razliku od prvih šest mjeseci prošle godine, kada smo najviše izvozili u Egipat (32 odsto), Saudijsku Arabiju (20 odsto) i Tursku (11,2 odsto), u prvom polugodištu 2021. godine namjenska industrija BiH naviše je izvozila u SAD (30 odsto), Egipat (21,77 odsto) i Češku (devet odsto).

Kako ističu iz Spoljnotrgovinske komore BiH, ostala značajna tržišta u ovoj godini bila su Njemačka, Slovenija, Avganistan, Srbija, Švajcarska, Kuvajt, Alžir i Bangladeš.

Tri bh. državljana napustila Kabul

Ministarstvo inostranih poslova (MIP) BiH i Ambasada BiH u Islamabadu zaprimili su informaciju da su tri od ukupno 11 bh. državljana za koje je do ponedjeljka naveče utvrđeno da su na teritoriji Avganistana napustila Kabul, dok traju diplomatski napori da se i ostali bh. građani evakuišu iz kriznog regiona.

Saopšteno je to juče iz MIP-a BiH, odakle su dodali da je, prema informacijama Ambasade i kontaktima sa bh. državljanima, preostala grupa i dalje u bezbjednoj zoni i čeka prvu mogućnost za evakuaciju.

„Krizni štab MIP-a BiH u saradnji sa diplomatsko-konzularnom mrežom, posebno ambasadama u Islamabadu, Londonu, Vašingtonu, Ankari, Hagu i drugima, nastavlja intenzivne aktivnosti kako bi pomogao bh. državljanima koji čekaju evakuaciju. Takođe, u toku su aktivnosti da se građani grupišu na manjem broju lokacija kako bi se olakšala njihova evakuacija“, ističu iz MIP-a BiH.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube