Naslovna Izdvajamo Patrijarh Pavle dobija spomenik u centru Moskve

Patrijarh Pavle dobija spomenik u centru Moskve

0

Spomenik njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Pavlu biće podignut u centru Moskve, ekskluzivno saznaje Sputnjik. Spomenik će biti postavljen na platou ispred Hrama Petra i Pavla, u Podvorju Srpske pravoslavne crkve, nedaleko od Kremlja.

Očekuje se da će spomen obeležje 44. poglavaru Srpske pravoslavne crkve biti otkriveno do kraja ove godine, a potom će, kraj njega, biti podignut i spomenik patrijarhu moskovskom i cele Rusije Aleksiju Drugom, s obzirom na to da je Podvorje srpske patrijaršije u Moskvi, koje je postalo svojevrstan simbol duhovnog bratstva srpske i ruske Crkve i naša dva naroda, otvoreno u njihovo vrijeme, 2002. godine.

Spomenici srpskom i ruskom patrijarhu biće izrađeni na inicijativu doktora teologije, vladike Antonija Pantelića, poslednjeg episkopa koga je rukopoložio patrijarh Pavle, a koji već skoro dvije decenije rukovodi Podvorjem Srpske pravoslavne crkve u Moskvi.

Prema riječima episkopa moravičkog Antonija, u toku je izrada spomenika patrijarhu Pavlu i to će biti djelo jednog ruskog vajara. Dio spomenika se pravi u Rusiji, a dio u Ukrajini, pa ukoliko epidemiološka situacija to dozvoli, spomenik će biti otkriven do kraja ove godine.

Sredstva za izradu spomenika patrijarhu Pavlu su već obezbjeđena, a takođe dobijena je i dozvola ruskog patrijarha Kirila i gradskih vlasti.

Vladika Antonije otkriva za Sputnjik da će nakon postavljanja spomenika patrijarhu Pavlu uslediti i druga faza – izrada spomenika Aleksiju Drugom. Prema zamisli, dva patrijarha će stajati jedan naspram drugog, licem će gledati u Crkvu Svetih Petra i Pavla, ali će simbolično i blago biti okrenuti i jedan prema drugom.

Patrijarh Pavle, koji je na čelu Srpske pravoslavne crkve bio od 1990. godine, pa do smrti novembra 2009, bio je izuzetno poštovan u Rusiji, u toj mjeri da ga je patrijarh Aleksij Drugi uvijek dočekivao na aerodromu i lično ispraćao, što nije po protokolu RPC.

O istinskom poštovanju i ljubavi dva poglavara svedoči i činjenica da je patrijarh Aleksij zahtjevao da prilikom služenja liturgije sa njegove desne strane uvek stoji patrijarh Pavle, iako to često nije bilo po diptihu, ili nije bilo predviđeno crkvenim protokolom.

Takođe, u najtežim godinama velikih iskušenja, ruski patrijarh Aleksije Drugi je zajedno sa patrijarhom Pavlom pohodio sve zemlje u kojima živi naš srpski narod.

Izvor: Sputnjik

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: