Naslovna Politika Turković o Vučićevim vakcinama: Nemaju odobrenje! To smo i mi mogli nabaviti!

Turković o Vučićevim vakcinama: Nemaju odobrenje! To smo i mi mogli nabaviti!

0

Ministrica spoljnih poslova BiH Bisera Turković izrazila je „zadršku“ nakon donacije vakcina „AstraZeneca“ proizvedenih u Indiji, koje je BiH donirao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Turković kaže kako su vakcine „Covidshield“ proizvedene po licenci „AstraZenece“, ali u Indiji te, prema njenim saznanjima, još nemaju odoborenje za primjenu u Evropskoj uniji.

„Mi sada imamo donaciju za primjenu u EU i maksimum onoga što sam ja mogla uraditi je da nadležni ispitaju vakcinu i eventualno daju saglasnost za upotrebu da bismo zaštitili svoje građane“, kazala je.

U ugovoru koji je došao iz Srbije jasno piše da su vakcine iz Indije, navodi ona, a na pitanje zašto je to problem samo po sebi, jer dosad Federacija BiH nije nabavila nijednu vakcinu, ministrica odgovara da Evropska unija sigurno ima valjan razlog da ih nije odobrila te da i mi trebamo biti oprezni.

O današnjoj posjeti Aleksandra Vučića i donaciji vakcina, Turkovićeva smatra da je riječ o potrebi za, kako kaže, afirmacijom i dominacijom Srbije u regionu, pa i o tome da se diže popularnost Srbije.

„Ja bih više cijenila kada bi, recimo, potpisali sporazum o granici ili kada bi Srbija kvalifikovala ratne zločine u BiH onako kako su to sudovi presudili“, rekla je Turkovićeva za federalne medije, prenijela je Srna.

Novinari su pitali Turković za komentar na špekulacije da je zadrška naših vlasti prema indijskim vakcinama pokušaj da se relativizuje „Vučićeva diplomatska pobjeda današnjom donacijom.“

„Ne mislim da je neki problem nabaviti Covidshield iz Indije, mislim da je to relativno lako. Mislim da nije problem nabaviti ni ruski Sputnik i to je relativno lako. Imamo nadležne organe i oni treba da se oglase. Znam da je bila dobra volja za Sputnik, da su nam bile ponuđene određene količine. Isto je i za Covidshield, ali mi se držimo onoga što su odobrile EU i Amerika“, zaključila je za Klix.ba ministrica Turković.

Komentarišući ovu izjavi, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik rekao je da je to “glupost“ i da se Bisera Turković i dalje miješa u spoljnu politiku nad kojom prvenstvenu nadležnost ima Predsjedništvo BiH.

Srna

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: