Naslovna Najnovije Patrijarh Porfirije: U Jasenovcu je iznevjeren Bog i osramoćen ljudski rod!

Patrijarh Porfirije: U Jasenovcu je iznevjeren Bog i osramoćen ljudski rod!

Srpska pravoslavna crkva je kanonska i pripada saboru vaseljenskog pravoslavlja, autokefalna, i ona ne može mijenjati svoju jurisdikciju, poručio je patrijarh srpski Porfirije na centralnom obilježavanju Svetih novomučenika jasenovačkih koje se održava danas u manastiru u Jasenovcu, prenosi RTRS.

Nakon 80 godina služena je liturgija na mjestu velikog zločina, a tamo gdje je veliko stradanje, a tamo je i blagodat velika, rekao je patrijarh srpski Porfirije.

– Na ovakvom mjestu iznevjeren je Bog i osramoćen ljudski rod – rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je naveo da je ovo mjesto svetitelja i da su ovdje postradali nevini ljudi.

– Svi oni nadilaze uske okvire naroda kojima su pripadali, oni postaju univerzalni. Naš odgovor treba da bude molitva, praštanje, makar to ponekad ne mogli da razumijemo. Oni koji čine monstruozne zločine, koji čine zlo, on se ispisao iz naroda, ne pripada nikom. Žrtve jasenovačke su univerzalne, zločinci ne pripadaju nikom. Crkva nije konstituisana po bilo kom modelu ovoga svijeta, ili bilo kom političkom modelu. Nije politička organizacija, ne poklapa se sa državnim ciljevima. Crkva je iznad vremena i prostora, ona je tijelo Hristovo, beskonačna – istakao je patrijarh.

(IN4S)