Naslovna Najnovije Peking: Nezavisnost Tajvana bi značila rat

Peking: Nezavisnost Tajvana bi značila rat

0

Kina je spremna za mnoge mogućnosti za mirno prisajedinjenje Tajvana, ali neće dozvoliti separatističke aktivnosti usmjerene na njegovu „nezavisnost“, rekao je Čen Binhua, portparol kancelarije za ostrvska pitanja pri Državnom savjetu Narodne Republike Kine, prenosi CGTN.

Ranije je Demokratska progresivna partija Tajvana navela da Peking nema plan za moguće vojne akcije na ostrvu na šta im je Čen odgovorio da Peking neće pokazati popustljivost prema snagama „za nezavisnost Tajvana“, ako se usude da izazovu incidente u korist secesije ostrva.

„Nezavisnost Tajvana bi značila rat“, naglasio je kineski zvaničnik.

Pozvao je stanovnike ostrva da se suprotstave nezavisnosti i pomognu da se odnosi ostrva i matice vrate na put mirnog razvoja.

Zvanični odnosi kineske centralne vlade i Tajvana su prekinuti 1949. godine, nakon što su tu izbjegle poražene snage Čang Kaj Šeka. Poslovni i neformalni kontakti Tajvana i kontinentalne Kine obnovljeni su kasnih 1980-ih.

Situacija oko ostrva je eskalirala prošlog avgusta, nakon što je predsjednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi posjetila Tajpej. Kina ne priznaje suverenitet ostrva, smatra ga svojom provincijom i kategorički se protivi njegovim kontaktima sa zvaničnicima i vojskom drugih zemalja.

Izbori za šefa tajvanske administracije zakazani su za 13. januar 2024. godine.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube