Naslovna Najnovije Peking ulaže u Srbiju koliko cijela EU

Peking ulaže u Srbiju koliko cijela EU

0

LONDON, BEOGRAD – Peking sada u Srbiju ulaže koliko i cijela EU. To je loša vijest za zapadne diplomate, piše londonski „The Times“.

Nakon što je u tišini posmatrao mermernu grobnicu Josipa Broza Tita u Beogradu, kineski turista je odao počast vođi koji je pomogao da se nacisti protjeraju iz Jugoslavije, a zatim je upravljao zemljom do svoje smrti 1980. godine.

„Tito je ujedinio svoj narod protiv neprijatelja, učinivši ga bogatim i srećnim i dajući mu dobar život“, rekao je Lu Dži Ven (76), koji je sa još 20 kineskih posjetilaca krenuo na turneju po Srbiji i Balkanu.

Grupa je bila dio sve većeg broja kineskih posjetilaca koji su dolazili u Srbiju 40.000 u prvih šest mjeseci ove godine.

Kina pojačava svoj udio u srpskoj privredi, pri čemu se predviđa da će investicije u 2023. prvi put biti jednake ukupnom iznosu svih zemalja članica EU zajedno, navodi „The Times“.

Redovi na Titovom grobu i umnožavanje fabrika kojima upravljaju Kinezi rastući su odraz kineske odlučnosti da Srbiju pretvori u uporište na ivici Evrope, potkopavajući ambicije EU da približi balkansku zemlju svojoj orbiti, ističu.

„Srbija se pokazuje kao veoma efikasan instrument za unapređenje spoljnopolitičkih ciljeva Kine“, rekao je Stefan Vladisavljev iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost, stručnjak za kineskosrpske veze.

Procvat je počeo 2017. godine, kada je Srbija ukinula vize za Kineze, a lukavi preduzetnici su iznajmljivali autobuse da odvoze grupe do sela u kojima su stanovnici nosili tradicionalnu nošnju na insceniranim svadbama, uz domaća jela i ples.

„Oni vole pejzaž, more, što ćemo vidjeti kada dođemo u Crnu Goru, kao i istoriju balkanskih ratova, dok stariji vole Tita“, rekla je vođa turističke grupe Ula Đijang dok je svoju grupu vodila iz Titovog mauzoleja u autobus.

Srpski ministar turizma Husein Memić izjavio je za „The Tajms“ da su direktni letovi, kinesko zeleno svjetlo za grupna putovanja u martu i velika promocija Srbije u Kini na društvenim mrežama pokretači procvata.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube