Naslovna Izdvajamo „Peticija kao blaža varijanta referenduma“

„Peticija kao blaža varijanta referenduma“

0

Dok odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko donosi odluke o zabrani negiranja genocida, lider SNSD Milorad Dodik poziva narod da brani Srpsku."Peticija kao blaža varijanta referenduma" Dodik poziva narod da brani Srpsku od Valentina Incka (VIDEO)

Pozivam čitavu Republiku Srpsku da se okupi i brani. Ovo je ključni trenutak u kojem ćemo kao narod ili opstati sa Srpskom i svojim identitetima, ili ćemo kroz kratko vrijeme izgubiti šansu da postojimo na ovim prostorima. Srbi ovo nikada ne smiju da prihvate. Mislim da je ovo zakucan ekser u mrtvački kovčeg BiH. Republika Srpska je prisiljena je da krene u proces koji treba da vodi u proces disolucije. Pozivam sve da se okupimo i zajednički djelujemo. Spreman sam da proglasimo samostalnost već iduće sedmice, pa šta bude  rekao je Dodik.

Nedugo nakon ovih riječi, SNSD je objavio i promotivni sport “Branimo istinu – ne damo Srpsku”.

Video spot i peticija, prvi su Dodikovi koraci.

Naime, Dodik je zvanično i prvi potpisao peticiju kojom se “izražava stav o neprihvatanju nametanja dopuna u Krivičnom zakonu BiH od Valentina Incka, odlazećeg visokog predstavnika”.

– Dodik poziva sve građane Republike Srpske koji to žele da svojim potpisom na ovu peticiju odbiju da se srpskom narodu i svim građanima Republike Srpske zabranjuje pravo na slobodu mišljenja, kao i da što masovnijim potpisivanjem ove peticije odbijemo političke manipulacije jednog dijela Zapada koji žele da jedino srpski narod u Evropi bude okarakterisan kao genocidan – izjavio je portparol SNSD i savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević.

Politička analitičarka Tanja Topić kaže za Srpskainfo da odluka o peticiji neće imati nikakvog praktičnog rezultata.

– Već sada se može reći da više služi u dnevnopolitičke svrhe – kaže Topićeva.

Bitno je reći, dodaje ona, da se u ovom obrazloženju našlo dosta stavki koje bude jaka nacionalna osjećanja i služe za nacionalnu homogenizaciju.

– Kao takva, sadrže i dosta slobodnih interpretacija koje ne stoje – kaže Topićeva i dodaje da nije nametnut zakona, već je dopunjen Krivični zakon BiH.

Kaže da Srbima nije imputirano da su genocidni, što čujemo u tumačenjima.

– Naime, dopune zakona se odnose na sve, kako na Srbe, Hrvate, Bošnjake koji negiraju genocid i ratne zločine, nigdje se to ne prepisuje kolektivu i narodu – jasna je Topićeva.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ona kaže da se peticijom ne mogu osporiti činjenice koje je sud utvrdio u sudskim postupcima.

– Na kraju, peticiju vidim kao blažu varijantu referenduma kroz čiji scenario smo gotovo prošli na skoro identičan način – zaključila je Tanja Topić.

Valentin Incko, odlazeći visoki predstavnik u BiH, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

(srpska info)