28.7 C
Banja Luka

Počele pomorske vježbe Rusije, Irana i Kine u Omanskom zalivu

Glavni zadatak manevara je uvježbavanje osiguravanja bezbjednosti pomorske ekonomske djelatnosti, naveli su u ruskom Ministarstvu odbrane

Brodovi ratnih mornarica Rusije, Kine i Irana otpočeli su zajedničke vježbe „Pomorski bezbjednosni pojas – 2024“ u Omanskom zalivu, a između ostalog, uvježbavaće oslobađanje broda koji su zarobili pirati, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
„Odred brodova Tihookeanske flote Ratne mornarice Rusije, u sastavu gardijske raketne krstarice ‘Varjag’ i fregate ‘Maršal Šapošnjikov’, počeo je sa izradom praktičnih zadataka zajedničke međunarodne pomorske vježbe ‘Pomorski pojas bezbjednosti – 2024’ sa brodovima Iranske i kineske mornarice“, navodi se u saopštenju.
U Ministarstvu su istakli da je glavni zadatak manevara uvježbavanje osiguravanja bezbjednosti pomorske ekonomske djelatnosti.
Dodaje se da se očekuje da će brodovi tri zemlje izvoditi zajedničke manevre i pucati na površinske i vazdušne ciljeve, kao i uvježbavati akcije oslobađanja broda koji su zaplijenili pirati.
U vježbi učestvuje više od 20 brodova, pomoćnih i borbenih čamaca, a uveliko se koriste helikopteri pomorske avijacije.
Vežbe „Pomorski sigurnosni pojas“ održavaju se od 2018. godine, a u njima stalno učestvuju mornarice Irana, Kine i ruske mornarice.
Ove godine su im se prvi put pridružili kao posmatrači i predstavnici ratnih mornarica Pakistana, Kazahstana, Azerbejdžana, Omana, Indije i Južne Afrike
NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here