Naslovna Izdvajamo Srbija Izraelu poslala oružje vrijedno milion evra od početka rata u Gazi

Srbija Izraelu poslala oružje vrijedno milion evra od početka rata u Gazi

0

Srbija je, nakon napada Hamasa u listopadu prošle godine, izvezla u Izrael najmanje dvije velike pošiljke naoružanja, objavila je danas Balkanska istraživačka mreža (BIRN), a Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine nije odgovorilo na upit kojim bi opovrgnulo ili potvrdilo te navode.

Podaci o izvozu oružja u tu zemlju vode se pod oznakom „strogo povjerljivo“, odgovor je tog ministarstva, koje je odbilo za BIRN dostaviti informacije o izvozu oružja u Izrael od oktobra. Informacije su zatražene na temelju zahtjeva za pristup informacijama od javnog značaja.

Ministarstvo navodi kako je odlukom propisano da su to tajni podaci od interesa za Srbiju te da bi se njihovim dostavljanjem učinili dostupnim i podaci „koji se mogu smatrati poslovnom tajnom“.

Ministarstvo se brani „poslovnom tajnom“, odbili dostaviti podatke

Prema ocjeni BIRN-a, takav odgovor Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine je „neuobičajen“, jer ono obično rutinski novinarima dostavlja informacije o izvozu naoružanja, poput podataka o vrsti i količini oružja koje se izvozi, kompanijama koje su uključene u izvoz te ko su krajnji korisnici tog naoružanja.

Ovo je tek drugi put u posljednjih nekoliko godina da je ovo ministarstvo odbilo BIRN-u dostaviti podatke tražene u skladu sa Zakonom o dostupnosti informacija od javnog značaja, konstatuje ta mreža. Nedavno je to učinilo u oktobru prošle godine kada je, kako navodi BIRN, odgovorilo da bi otkrivanje podataka o prodaji streljiva nađenog poslije oružanog sukoba paravojne skupine Srba i kosovske policije u Banjskoj, na sjeveru Kosova, ugrozilo „sigurnosne interese“ Srbije.

Unatoč odbijanju ministarstva da dostavi podatke, BIRN otkriva da je vodeće državno preduzeće za izvoz naoružanja, Jugoimport-SDPR, poslalo dvije isporuke u Izrael od oktobra 2023. do danas, u ukupnoj vrijednosti većoj od milion evra.

Oružje u vrijednosti milion evra

Prema podacima Uprave carine što ih prikuplja portal „Checkpoint“, koji na jednom mjestu sabire službene podatke državnih institucija, Jugoimport-SDPR je u oktobru 2023. izvezao robu vrijednu 540.120 evra, a u februaru ove godine u Izrael je uputio još jednu pošiljku vrijednu 510.000 evra.

Ostaje nepoznato je li u istom razdoblju Srbija izdala još neku dozvolu za izvoz oružja u Izrael koja tek treba biti realizirana s obzirom na to da je ministarstvo odbilo zahtjev BIRN-a.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je koncem prošle sedmice da Srbija izvozi sve od oružja što za prodaju stigne proizvesti. „Zanimanje je toliko da bi Srbija samo jednim ugovorom mogla prodati sve što napravi za 30 godina“, utvrdio je Vučić u izjavi novinarima 9. marta tokom posjeta Vojno-tehničkom institutu u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: