Naslovna Najnovije Počele vojne vježbe NATO-a u Rumuniji

Počele vojne vježbe NATO-a u Rumuniji

0
U Rumuniji se od 29. maja do 9. juna održavaju vojne vježbe „Sajber gardijan 23“, koje se izvode u sklopu projekta „Defender Jurop 23“.

Planove za ove vježbe sastavlja američka vojna komanda, koja koordiniše komandu kopnenih snaga SAD u Evropi i Africi.

U vježbama učestvuje 10.000 vojnika i više od 1.700 jedinica vojne tehnike, saopštilo je Ministarstvo za nacionalnu odbranu Rumunije.

U vježbama učestvuju vojnici iz 13 zemalja: Albanije, Bugarske, Gruzije, Grčke, Italije, Moldavije, Holandije, Poljske, Portugalije. Severne Makedonije. SAD, Francuske i Crne Gore.

Istovremeno, u Finskoj, Švedskoj i Norveškoj počele su velike vojno-vazduhoplovne vježbe zapadnih zemalja „Artkik čelendž eksersajz 23“, u kojima učestvuje oko 3.000 vojnika i 150 aviona.

„U Rovanijemi i Irkali (Finska), kao i u Luleu (Švedska) i Erlandu (Norveška) počinju međunarodne vježbe ‘Arktik čelendž eksersajz 230’, pod rukovodstvom vojne avijacije Finske, Švedske i Norveške“, saopštio je portal „Yle“.

U vježbama će učestvovati i vojnici iz Danske, Holandije, Belgije, Velike Britanije, Italije, Kanade, Francuske, Nemačke, Švajcarske, Češke i SAD, prenosi „b92“.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube