Naslovna Republika Srpska Pod lupom gradnja motela i pumpe kod mosta “Bratoljub”

Pod lupom gradnja motela i pumpe kod mosta “Bratoljub”

Na lokalitetu graničnog prelaza kod mosta “Bratoljub” drugi investitor izgradio je motel i benzinsku pumpu, čime je zauzeo dio zemljišta koji pripada parceli ovog prelaza i tako oštetio pojedine njegove objekte, zbog čega je zatražena intervencija urbanističko-građevinske inspekcije.

Rekli su to juče “Glasu Srpske” u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

– Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH obaviješteni smo da je na lokalitetu ovog graničnog prelaza drugi investitor izgradio motel i benzinsku pumpu. Tokom tih radova zauzet je dio zemljišta koji pripada građevinskoj parceli graničnog prelaza, te su oštećeni pojedini objekti spoljnog uređenja kompleksa, zbog čega je zatraženo postupanje nadležne urbanističko-građevinske inspekcije i ovaj postupak je u toku – naglasili su u ministarstvu.

Kada će ovaj granični prelaz kod mosta “Bratoljub”, koji preko Drine povezuje Bratunac i Ljuboviju, biti pušten u saobraćaj ne može se još precizirati. Kako su istakli u ovom ministarstvu, iz UIO BiH su im 27. jula ove godine dostavili zahtjev za izdavanje upotrebne dozvole.

– Pošto podnosilac zahtjeva, kao investitor navedenog objekta, uz zahtjev nije dostavio ništa od dokumentacije propisane Zakonom o uređenju prostora i građenju potrebne za izdavanje upotrebne dozvole, zatraženo je da potrebna dokumentacija bude kompletirana i nama dostavljena – naglasili su u ovom ministarstvu.

U toku su, kako ističu, aktivnosti na prikupljanju potrebne dokumentacije i saglasnosti nadležnih organa na izvedeno stanje, a komisija je pregledala objekte i izvedene radove.

– Očekujemo da nam dokumentacija sa zapisnikom i izvještajem Komisije za tehnički pregled ovog objekta, koju je formirao Zavod za izgradnju Banjaluka koji vrši tehnički pregled po ovlašćenju ovog ministarstva, bude uskoro dostavljena kako bismo mogli izdati upotrebnu dozvolu. Očekujemo da taj postupak bude okončan do kraja mjeseca – naveli su “Glasu Srpske” u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Izgradnja mosta “Bratoljub”, u dužini od 227 metara, trajala je od oktobra 2015. do maja 2017. godine i koštala je oko 13 miliona evra, ali zbog nepostojanja prelaza on još nije u funkciji.

Ovaj granični prelaz biće zajednički carinski terminal za BiH i Srbiju i prvi takve vrste u regionu, vrijedan oko 14 miliona maraka. Čelnici Bratunca godinama, otkako traje priča o projektu, ističu da su granični prelaz i most od ogromnog značaja za tu opštinu, ali i za širu regiju. Transportni pravci će, kako napominju, biti znatno skraćeni, što će mnogo značiti za privredu ovog područja i za stanovništvo s obje strane Drine.

Tehnički prijem

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH rekli su “Glasu Srpske” da je izvršen tehnički prijem za novoizgrađeni granični prelaz Bratunac.

– Sada je u toku procedura u vezi sa ishođenjem upotrebne dozvole kod Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS – rekao je načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO BiH Ratko Kovačević.

(Glas Srpske)