Naslovna Republika Srpska „Pod sankcijama smo, uz to, moguće su i nove sankcije. Moguće je...

„Pod sankcijama smo, uz to, moguće su i nove sankcije. Moguće je i da nam se ograniči izvoz električne energije.“

0

„U idućoj godini ta cijena će se drastično povećati, a 2024.-te godine još više, jer je Republika Srpska prošle godine donijela zakon koji propisuje da će u 2022. godini javni snabdjevač, a to je Elektroprivreda biti u obavezi da 50% potrošnje električne energije plasira po regulisanim cijenama, kao što je to sada. To znači da naš regulator ne da to dramatično povećanje, a 50% mora da ide po tržišnim cijenama“, naglašava on.

„Vrše se netransparentne radnje po pitanju navodne dokapitalizacije HET-a, a Republika Srpska loše je počela i poslovanje u zajedničkom preduzeću sa Srbijom, Hidroelektrane Gornja Drina, jer je bez raspisanih tendera potrošeno preko 20 miliona maraka za pripremne radove. BiH, a time i Republike Srpska, pod sankcijama je Energetske zajednice već godinu dana“, izjavio je predsednik SDS-a Mirko Šarović, navodeći da sledi drastično poskupljenje struje.

“BiH ne čini ništa kako bi unaprijedila svoje zakonodavstvo i standarde. Nema zakona o gasu. U Evropi se u ovom sektoru razmišlja o petom energetskom paketu, dok smo mi na drugom, koji je važio prije 24-25 godina. Onda možete da zamislite koliko nazadujemo“, kaže Šarović i dodaje:

„Pod sankcijama smo, uz to, moguće su i nove sankcije. Moguće je i da nam se ograniči izvoz električne energije.“

Šarović naglašava da u ovoj godini imamo povećanje cijene elekrtične energije i za privredu i za potrošače.

„U idućoj godini ta cijena će se drastično povećati, a 2024.-te godine još više, jer je Republika Srpska prošle godine donijela zakon koji propisuje da će u 2022. godini javni snabdjevač, a to je Elektroprivreda biti u obavezi da 50% potrošnje električne energije plasira po regulisanim cijenama, kao što je to sada. To znači da naš regulator ne da to dramatično povećanje, a 50% mora da ide po tržišnim cijenama“, ističe on.

„Znači 50% u idućoj godini će uticati tržišna cijena, u 2024. godini 75%, što će dramatično da osjete posebno domaćinstva. 2025. godine će cijena 100% biti samo tržišna, i to građanima treba da kažemo. Treba da znaju. Ove godine će se to prikrivati, zato što je izborna godina. Zašto se donio takav zakon, zašto će to sve da plate građani? To je već neko drugo pitanje”, zaključio je Šarović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: