Naslovna Republika Srpska Podloga za basket teren koji je koštao 40.000 KM popucala tri dana...

Podloga za basket teren koji je koštao 40.000 KM popucala tri dana nakon svečanog otvaranja

0

Istraživali smo: Koliko košta izgradnja basket terena poput onog iz trebinjskog naselja Ložiona, za koji su nadležni tvrdili da je uloženo oko 40.000 KM, a koji je doslovno pukao svega nekoliko dana nakon svečanog otvaranja?!

 

U trebinjskom naselju Ložiona 30. maja tekuće godine svečano je otvoren basket teren sa jednim košem. Teren je otvorio Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

 

‘’Vrijednost radova koje je finansirao Grad Trebinje je oko 40.000 KM.’’ – pisali su mediji kada je svečano otvoren teren.

 

Ono što je još navedeno u tekstu objavljenom na portalu Radio Trebinje, kada je u pitanju materijal od kojeg je napravljena podloga za teren, jeste da se radi o gumenoj podlozi. U istoj rečenici ovaj teren nazvan je modernim, te je navedeno da su radovi počeli u martu ove godine.

 

Međutim, na terenu koji je predmet našeg pisanja nema gumene podloge, već se radi o plastičnoj, teren ne izgleda moderno, a ne posjeduje ni nadzorne kamere i reflektore kako je gradonačelnik obećao.

 

 

Jasno je da je na samom otvaranju terena javnost dovedena u zabludu, a razloge za tako nešto pokušali smo istražiti.

 

“Gumena” podloga ispucala nedugo nakon svečanog otvaranja

 

 

Nekoliko dana nakon otvaranja  obišli smo basket teren. Najviše četiri dana bila su potrebna da teren počne propadati, budući da smo već tada uočili brojna puknuća na plastičnoj podlozi.

 

 

 

Ono što je takođe bilo uočljivo je da ograda nije urađena sa svih strana u istoj visini, tačnije, samo je strana ograde iza koša urađena na propisnoj visini za terene ovog tipa.

 

Od nekoliko građana na licu mjesta dobili smo informaciju da je gradonačelnik Ćurić tik nakon svečanog otvaranja terena bio nezadovoljan što ograda nije dovršena, tj. nije adekvatne visine sa svih strana terena, te je nakon zvaničnog otvaranja terena nezvanično obećao prisutnima da će ograda adekvatne visine biti postavljena što prije.

 

Treba naglasiti da su brojne kontroverze pratile izgradnju ovog terena.

 

Od više mještana saznajemo da su potpisivane dvije peticije uoči same izgradnje, a koje su se ticale lokaliteta novog/starog terena, te da je ogromna većina stanovnika ovog naselja potpisala da se ne mijenja lokacija terena budući da je stari basket teren na Ložioni imao zaista kultni status i to ne samo u ovom naselju i Trebinju, već i šire. Uprkos tome što je mnogo više mještana bilo za to da se ne izmješta lokacija terena, većinska volja nije ispoštovana. Sve ovo i ne treba da čudi imajući u vidu da je Pavle Telebak, predsjednik Mjesne zajednice Ložiona istaknuti aktivista SNSD-a u Trebinju, pa postaje jasnije zašto se nije ispoštovala volja mještana već se išlo u korist partije i njihovih funkcionera.

 

Razlog pucanja podloge nestručni radovi prilikom izrade terena?

 

No, vratimo se na podlogu i eventualne razloge pucanja iste.

 

Kvalitetna izrada košarkaškog terena podrazumijeva i dobre temelje, odnosno, potporne zidove, izlivanje ploče, drenažu…

 

Na osnovu saznanja do kojih smo došli, vjerovatni razlog pucanja podloge su vazdušni džepovi i neravnine, a koje su uzrokovane nestručnim radom. Kod postavljanja ovakve podloge neophodna je drenaža terena (konkretno, betonske podloge) što u ovom slučaju očito nije urađeno.

 

“Debljina temelja određuje se na osnovu zamljišta na kom se sportski teren nalazi. Radi bolje stabilnosti u neke temelje se ugrađuju čelične konstrukcije”, pojašnjavaju stručnjaci.

 

Postavljena podloga je najjeftinija na tržištu, a prema našim saznanjima spada i u najmanje kvalitetnu podlogu kada su u pitanju podloge za vanjski košarkaški teren.

 

Za cijenu kvalitetnije podloge raspitali smo se na više mjesta, a odgovor smo dobili od sarajevske firme Flex invest koja se, između ostalog, bavi i projektovanjem i uređenjem dječijih parkova, igraonica i sportskih igrališta.

 

U odgovoru na pitanje koja je podloga najbolja za opisani tip basket terena, navedeno je da su to akrilne podloge koje su se u praksi pokazale kao kvalitetnije rješenje od nešto skuplje tartan podloge. Ona se, kako je dalje navedeno u odgovoru koji smo dobili, sastoji iz dva sloja – gumenog sloja koji može biti izlijevan ili u rolnama te više slojeva akrilnih protivkliznih slojeva.

 

“Cijena akrilne podloge sa uračunatom ugradnjom je 50 KM po m2 bez uračunatog PDV-a, što sa uračunatim porezom na dodatnu vrijednost iznosi 58,5 KM”, navode iz ove firme.

 

Uzmemo li u obzir gorenavedenu cijenu 58,5 KM po kvadratu (sa uračunatim PDV-om), te okvirnu dimenziju terena od 110 metara kvadratnih, dolazimo do cifre od 6.435 konvertibilnih maraka. Ovdje je značajno dodati da je akrilna podloga najmanje duplo skuplja od podloge koja je postavljena na basket igralište u naselju Ložiona.

 

Pretragom najkvalitetnijih konstrukcija za otvorena basket igrališta, sa tablom i košem, došli smo do oprečnih cijena, ali smo za istraživanje uzeli u obzir najskuplje ponude, a to je ponuda preduzeća Euro sport kiss iz Kiseljaka, a koja iznosi 1.799 KM. Takođe smo uzeli u obzir i da ponuđač bude regostrovana firma, a ne privatno lice.

 

 

Ako ovu cifru dodamo na cijenu akrilne podloge sa uključenom ugradnjom, cifra do koje smo došli je 8.234 KM.

 

Istražujući dalje moguće troškove izgradnje ovakvog terena uzeli smo u obzir i cijenu izlijevanja ploče, a od više izvora potvrđeno nam je da cijena izlijevanja betona za teren istih ili sličnih dimenzija terenu na Ložioni ne bi trebao prelaziti cijenu od 2.000 KM.

Dodavši i ovaj iznos na naš proračun dobijamo cifru od 10.234 konvertibilne marke. Idemo dalje!

 

Na terenu nisu postavljeni reflektori ni nadzorne kamere

 

Ono što se takođe govorilo kada je u pitanju izgradnja ovog terena je da će na isti biti postavljeni reflektori kao i nadzorne kamere, međutim do dana objavljivanja teksta ovo obećanje nije ispunjeno.

 

Bez obzira na to, istražili smo i cijene vanjskih reflektora koji bi bez problema obasjali teren dimenzije oko 110 kvadratnih metara, kao i cijenu nadzornih kamera. Kada su u pitanju reflektori prilagođeni vanjskim uslovima i namijenjeni za igrališta i terene, pronašli smo LED reflektore marke ‘’Commel’’ snage 200 W.

 

 

Cijena jednog reflektora je 135 KM. Iako bi potrebe za teren pomenute dimenzije apsolutno zadovoljila dva ovakva reflektora, odlučili smo da u naš proračun stavimo cijenu za četiri reflektora, što iznosi 540 konvertibilnih maraka.

 

Nakon uračunate stavke reflektori, dosadašnja cijena izgradnje terena iznosi 10.774 KM.

 

Video nadzor čiji se komplet sastoji od osam kamera prilagođenih kako vanjskom, tako i noćnom snimanju (u dužini od 40 metara) je 295 konvertibilnih maraka, a sa cijenom dostave koja iznosi 7 KM, došli smo do iznosa od 302 konvertibilne marke. Kada je ova stavka u pitanju potrebno je dodati da HDD (hard disk) ne dolazi u ovom kompletu, a isto preduzeće nudi hard disk od 500 gigabajta po cijeni od 50 KM, te smo došli do konačne cijene za video nadzor, sa hard diskom, a to je 352 KM. Dodajmo i to da se radi o najsevremenijem video nadzoru čije su kamere otporne na kišu i snijeg, a nadzor je omogućen putem tzv. pametnih telefona. Pored kamera u kompletu dolazi DVR snimač, 20 metara kabla za svaku kameru, senzori za kretanje i spajanje na mobilni telefon. (Kao što je i u prethodnim stavkama ponuđač registrovana firma, tako je i ovdje u pitanju D.O.O HMH iz Sarajeva).

 

 

Dodavši i cijenu video nadzora, dolazimo do cifre od 11.126 konvertibilnih maraka.

 

Kada je u pitanju ograda, kontaktirali smo firmu ‘’Duga ideal’’, a došli smo do informacija o cijeni dvije vrste ograda prilagođenih ovakvom terenu – tzv. pletivo ograda i paneli. Cijena 25 metra pletiva visine 3 metra je 269 konvertibilnih maraka, a u konkretnom slučaju potrebno je skoro duplo više ograde, pa dolazimo do cijene od 538 KM. Kada su u pitanju paneli, oni se proizvode u najvećoj visini od 2 metra, a cijena 2 i po metra ograde pomenute visine od 2 metra je 84,5 KM.

 

Za potrebe istraživanja na ovu temu uzeli smo u obzir kvalitetniju i skuplju varijantu, a to je panel ograda, a kako smo izračunali da bi za standardni basket teren bilo potrebno 42 metra ograde, došli smo do cifre od 1.436 konvertibilnih maraka.

 

Napokon, dolazimo do konačne cijene izgradnje basket terena sa jednim košem, a to je 12.562 konvertibilne marke.

 

Cifra do koje smo došli je više od tri puta manja od one koja je navedena na otvaranju basket terena u trebinjskom naselju Ložiona. Ovdje vrijedi još jednom podsjetiti da se u našem proračunu našla znatno kvalitetnija i skuplja podloga, ograda u identičnoj visini sa sve četiri strane te i reflektori i video nadzor koji do danas nisu postavljeni.

 

Imajući u vidu sve gorenapisano, jasno je da postoji osnov sumnje da je pronevjeren određeni dio iznosa od 40.000 KM, koliko je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja, naveo da je koštala izgradnja basket terena (koji je, ruku na srce, ipak otvoren, a da nije ni dovršen).

 

Bez odgovora nadležnih u gradu Trebinje

 

Šta je sve koštalo 40.000 maraka pitali smo i nadležne u gradskoj upravi Grada Trebinja.

 

Dana 21. juna poslali smo mejl na adresu Gradske uprave Trebinje, a neka od pitanja koja smo postavili, a odnose se na informacije vezane za izgradnju basket igrališta u naselju Ložiona, bila su koliko je bilo ponuđača na raspisanom tenderu, koja je cijena radova po stavkama, zašto ograda nije završena, tačnije postavljena u istoj visini na cijelom terenu, te koliko je plaćena podloga i na čiju preporuku je izabrana baš ta podloga.

 

Odgovore ni nakon više od dva mjeseca nismo dobili! 

 

Slanjem pitanja nadležnim iz Gradske uprave Trebinje pokušali smo doći do odgovora koji bi objasnili o čemu se tačno radi. Kako odgovore nikada nismo dobili, a čekali smo i više nego što je potrebno, odlučili smo da ponovo, pred samo objavljivanje teksta, obiđemo teren i ustanovimo stanje istog.

 

Oštećena podloga ni nakon skoro tri mjeseca nije popravljena ili zamijenjena, štaviše, ona je sada na dosta više mjesta oštećena nego što je bio slučaj 3.6. tekuće godine.

 

 

Ograda je polomljena na više mjesta, što cijeloj priči daje jednu novu dimenziju, bacajući sumnju i na kvalitet ograde (podloga je defakto nestručno postavljena i ne bašvisokog kvaliteta).

 

 

Međutim, ono što smo vidjeli posljednjom posjetom terena oslikava i mentalitet našeg čovjeka. Naime, u takozvanom reketu, pod košem, na podlogu je poprskana veća količina masne tvare, sudeći po boji, moglo bi se raditi o motornom ulju. Očigledno je neko od komšija nezadovoljan dječijom odlučio da teren ‘’zamasti’’ kako bi spriječio igru na terenu.

 

 

Kako se radi o terenu finansiranom od strane Grada Trebinja,novcem svih građana, jasno je da je ovakav gest nedopustiv, a trebao bi biti i kažnjiv. A da su samo, kako se moglo čuti u najavama i tokom same izgradnje terena, ugrađene kamere, počinilac bi bio lako pronađen.

 

Na kraju, pitanja je mnogo, a odgovora premalo, tačnije, nimalo.

 

Ovim putem pozivamo nadležne da nam pošalju odgovore na pitanja koja su dobili prije skoro dva mjeseca i otklone sve naše sumnje, ali ne samo naše već i brojnih građana Trebinja, a posebno iz naselja Ložiona koji su nezadovoljni ne samo kvalitetom izgrađenog terena već i samom lokacijom jer je ona izmještena od lokacije na kojoj se nalazio kultni basket teren u ovom naselju, ali to je već neka druga priča…

 

Autor: Istraživački tim SPIN MEDIA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: