28.7 C
Banja Luka

Pogođena najveća ukrajinska brana u Zaporožju: Rusi izveli veliki napad

Ukrajinska državna hidroenergetska kompanija, Ukrhydroenerho, kaže da je najveća brana u zemlji, DniproHES u Zaporožju na Dnjepru, pogođena tokom velikog ruskog napada 22. marta, ali nije bilo neposredne opasnosti od proboja.

„Trenutno postoji požar na brani. Službe za hitne slučajeve rade na licu mjesta, otklanjajući posljedice brojnih zračnih napada“, stoji u saopštenju Ukrhidroenerha, dodajući da je situacija na brani „pod kontrolom“.

Energetska infrastruktura takođe je bila meta napada i u drugim oblastima u onome što je ministar energetike Herman Haluschenko nazvao „najvećim napadom na ukrajinsku energetsku industriju u posljednje vrijeme“.

Rusija je izvela 12 raketnih udara na ukrajinsku oblast Zaporožje, uzrokujući žrtve i djelimično isključenje struje u nuklearnoj elektrani Zaporožja, rekao je gradonačelnik Ihor Terekhov rano 22. marta.

Intenzivno rusko granatiranje u Harkovu izazvalo je nestašice struje i vode.

„Okupatori su izveli više od 15 udara na energetske objekte. Grad je praktično potpuno bez svjetla“, napisao je na Telegramu Oleh Sinjehubov, načelnik regionalne vojne uprave.

Rano ujutro 22. marta u Rusiji je jedna žena ubijena u ukrajinskom granatiranju pograničnog područja Belgoroda, rekao je regionalni guverner Vjačeslav Gladkov na Telegramu, dodajući da ima i neodređen broj ranjenih.

„Prema preliminarnim podacima, oštećene su tri zdravstvene ustanove i stambene zgrade“, rekao je Gladkov.

Tvrdnju nije bilo moguće neovisno provjeriti.

Rusko ministarstvo obrane je u međuvremenu saopštilo da je njegova protuzračna odbrana oborila osam ukrajinskih raketa ispaljenih na Belgorod iz višecjevnih bacača raketa Vampir.

 

(RSE)
NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here