Naslovna Republika Srpska Bijeljina Pokrenut opoziv Ljubiše Petrovića! Referendum o opozivu 19, marta?

Pokrenut opoziv Ljubiše Petrovića! Referendum o opozivu 19, marta?

0

Skupština grada Bijeljina pokrenula je danas opoziv gradonačelnika Ljubiše Petrovića usvojivši inicijativu 25 odbornika.

Sjednici su prisustvovala 24 od 31 odbornika, a u njenom radu nije učestvovalo šest odbornika PDP i SDS.

Petrović je ranije odbacio razloge za opoziv navedene u inicijativi i nije prisustvovao današnjoj sjednici.

Odbornik SNSD Vaso Arsenović je u diskusiji o opozivu ukazao na probijanje budžeta grada za najmanje milion maraka zbog nezakonitog zapošljavanja u Gradskoj upravi i na propuste gradonačelnika u zanemarljivoj realizaciji kapitalnih projekata bitnih za građane Bijeljine.

– Ne može više ovako, gradu treba domaćinsko upravljanje – zaključio je Arsenović.

Odbornik SNSD Milenko Gajić rekao je da je opoziv trebalo pokrenuti mnogo ranije s obzirom na ponašanje Petrovića u protekle dvije godine mandata, na njegovu nesaradnju sa Skupštinom grada i vrijeđanje odbornika.

– Grad nije jedan čovjek i ne vodi se preko društvenih mreža – istakao je Gajić.

Mladen Petrović, odbornik RSS, ocijenio je da se Petrović bavio populizomom i da nije domaćinski upravljao gradom, ističući da su kapitalni projekti zaustavljeni ili njihova realizacija traju daleko izvan rokova.

Odbornik SNSD Zlatan Lazarević rekao je u diskusiji da budžet grada puni 120.000 građana Bijeljine, a da ga gradonačelnik troši na vrlo mali broj ljudi, prije svega na one koje je nezakonito zaposlio da rade na društvenim mrežama za njegov lični i politički interes.

On je Petroviću najviše zamjerio što je oštetio semberske poljoprivrednike jer iz političkih razloga nije proglasio elementarnu nepogodu da bi spriječio pomoć Vlade Republike Srpske u periodu suše prošle godine.

– Crvenu liniju je prešao kada je zbog svog političkog rejtinga ugrozio bezbjednost 120.000 građana Bijeljine tokom prijeteće poplave nedavno, odbijajući saradnju sa republičkim institucijama – naveo je Lazarević.

Odbornik SDSS Zoran Sofrenić ukazao je na nezakonito postupanje gradonačelnika koji je sam i mimo pravila podijelio dva budžeta za sport sa više od 2,3 miliona KM.

– Petrović ne želi saradnju sa republičkim institucijama i sada svi moramo da ispaštamo zbog toga, što je neodrživa situacija za razvoj grada – rekao je odbornik DNS Cvijetin Lukić.

Odbornik SP Vlado Đokić apsolutno je podržao opoziv Petrovića i ukazao na njegovu obavezu da radi u interesu građana, umjesto što je dvije godine pravio zastoje na sve strane i onemogućio razvoj Bijeljine.

Opoziv gradonačelnika Petrovića pokrenut je zbog toga što nije obezbijedio izvršavanje zakona i drugih propisa i opštih akata, ne sprovodi skupštinske odluke i strateška razvojna dokumenta i zato što Skupštini grada nije podnio izvještaj o radu, navodi se u materijalu za sjednicu.

Referendum o opozivu gradonačelnika Bijeljine trebalo bi da bude održan 19. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: