Naslovna Crna Hronika Policija nakon 65 godina otkrila ko je „dječak iz kutije“

Policija nakon 65 godina otkrila ko je „dječak iz kutije“

0
Policija je identifikovala dječaka pronađenog mrtvog u kutiji u američkoj državi Filadelfija prije više od 60 godina.

Dijete, generacijama poznato kao „dječak u kutiji“, identifikovano je kao Džozef Avgust Zareli.

Iz policije kažu da su DNK tehnologija i detektivski rad pomogli da konačno utvrde identitet djeteta u slučaju koji ostaje najstarije nijerešeno ubistvo u Filadelfiji.

„Misterija je proganjala ovu zajednicu“, rekla je Danijel Autlou, komesarka policije Filadelfije.

Na konferenciji za novinare policija je saopštila da neće objaviti ime dječakovih roditelja i odbila reći ko je odgovoran za njegovu smrt.

Slučaj je i dalje aktivna istraga, saopštila je policija, pozivajući ljude da pomognu u popunjavanju detalja iz života dječaka.

Detektivi su ranije pokušavali da koriste DNK testiranje da identifikuju dječaka pomoću njegovih ostataka, ali uzorak nije bio dovoljan.

Forenzičar je kasnije uspio da upotrijebi isti uzorak DNK da identifikuje rođake dječaka.

Vlasti su pretražile evidenciju o rođenju i usvajanju kako bi povezale dječaka sa njegovim rođacima. Rođen je 13. januara 1953. godine.

Prije više od 65 godina, u februaru 1957, ostaci tijela dječaka, koji je imao između četiri i šest godina, pronađeni su umotani u ćebe, u kartonskoj kutiji u šumovitoj oblasti u naselju Foks Čejs u Filadelfiji.

Dječak, koji je bio nag i sav u modricama, imao je tek nešto više od 13 kilograma i imao je nekoliko malih ožiljaka na tijelu, saopštio je Nacionalni centar za nestalu i eksploatisanu djecu.

Prema navodima policije, pretučen je nasmrt.

Lokalna policija, detektivi i DNK analitičari decenijama su pokušavali da riješe slučaj.

Posteri sa dječakovom fotografijom bili su podijeljeni po cijelom gradu.

Slučaj je privukao i mnoge profesionalce van policije, među kojima je i grupa „Društvo Vidok“, kojoj je policija zahvalila na pomoći.

Detektivi su bezuspješno pratili hiljade tragova, među kojima i da su dječaka oteli u supermarketu na Long Ajlendu u Njujorku i da je bio izbjeglica iz Mađarske.

Posmrtni ostaci dječaka sahranjeni su na lokalnom groblju sa nadgrobnom pločom na kojoj piše „Nepoznato dijete Amerike“.

(BBC)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: