28.7 C
Banja Luka

Policija otkrila šta je inspirisalo ubicu iz Praga da krene u krvavi pohod

Ubica iz Praga, koji je počinio masakr na Univerzitetu, vjerovatno je inspiraciju za ovo zlodjelo dobio u prošlogodišnjem pokolju u jednoj ruskoj školi, navela je češka policija.

„Imamo svježu informaciju, koja nije provjerena, sa jednog naloga na društvenoj mreži da je trebalo da bude inspirisana napadom koji se dogodio prošle jeseni u Rusiji“, rekao je šef policije.

Podsjetimo, 26. septembra prošle godine u pucnjavi u školi u Iževsku, u Rusiji, ubijeno je 17 osoba, među kojima 11 djece, a ranjeno više od 20 ljudi.

Napad se dogodio rano ujutru u školi broj 88, a napadač, bivši učenik te škole Artem Kazancev (34), je nakon krvavog pira izvršio samoubistvo.

On je tog dana oko 10 časova po lokalnom vremenu uletio naoružan u školu, ubio dvoje čuvara koji su pokušavali da ga zaustave, a potom uletio u jednu učionicu i počeo da puca, nakon čega je izvršio samoubistvo.

Napad u četvrtak popodne na umjetnički fakultet Karlovog univerziteta najgora je pucnjava od češke nezavisnosti prije 30 godina.

Posljednji napad iz vatrenog oružja pre današenjg desio se u decembru 2019. u bolnici u Ostravi, kada je muškarac otvorio vatru u čekaonici traumatološke klinike i ubio četiri muškarca i dvije žene, prije nego što je okrenuo pištolj na sebe.

U februaru 2015. lokalni muškarac otvorio je vatru u restoranu u istočnom gradu Uherski Brod. U napadu je poginulo osam ljudi.

Češka vlada je 2019. uzalud pokušala da poništi zabranu EU na poluautomatske puške za privatnu upotrebu uvedenu nakon serije smrtonosnih džihadističkih napada širom Evrope.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here