Naslovna Najnovije Politička korupcija ostaje nekažnjena u BiH

Politička korupcija ostaje nekažnjena u BiH

0

– U Bosni i Hercegovini politička korupcija ostaje nekažnjena, upozoravaju iz Stejt departmenta.

Vlasti u Bosni i Hercegovine slučajeve korupcije u kojima se sumnja na umiješanost političara ne vide kao ozbiljan problem niti se zakoni koji se bave ovim problemom efikasno provode, navedeno je u izvještaju Stejt departmenta o ljudskim pravima za BiH u 2020. godini.

Ističu da sudovi ne procesuiraju slučajeve visoke korupcije, a i ako dođe do sudskih presuda, one su obično uslovne.

– U Bosni i Hercegovini politička korupcija ostaje nekažnjena, upozoravaju iz Stejt departmenta. U izvještaju o ljudskim pravima u BiH navode da su prisutni i politički pritisci koji dodatno sprečavaju istraživanje i kažnjavanje političke korupcije.

– Zvaničnici su često nekažnjeno umiješani u koruptivne aktivnosti, a korupcija je i dalje prisutna u mnogim političkim i ekonomskim institucijama. Korupcija je posebno prisutna u sektorima zdravstva i obrazovanja, javnim nabavkama, lokalnoj upravi, kao i pri procedurama javne administracije.

Izvještaj je još jednom pokazao da su institucije u Bosni i Hercegovini zarobljene u korupciji, upozoravaju iz organizacija civilnog društva.

Građani su ogorčeni, kažu da je evidentno da zakoni za jedne važe dok oni koji imaju političku moć, izbjegavaju svaku vrstu odgovornosti.

U izvještaju Stejt departmenta se konstatuje i postojanje zloupotrebe policijskih ovlašćenja, što je posebno vidljivo kod kršenja osnovnih ljudskih prava članova grupe Pravda za Davida.

U oba entiteta i Brčko distriktu su istraživani navodi o policijskim zloupotrebama, izrečene su administrativne sankcije, a predmeti proslijeđeni tužilaštvima. S obzirom na to da nema podataka o ishodima ovih slučajeva, posmatrači smatraju da je policijska nekažnjivost široko rasprostranjena pojava.

Stejt department je upozorio i na česta ometanja rada novinara, kroz političke i finansijske pritiske na medije, kao i ograničavanje pristupa informacijama, posebno tokom trajanja pandemije.

(BN)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube