Naslovna Izdvajamo Poništeno rješenje kojim se odbija privremeno zadržavanje Kajak terase

Poništeno rješenje kojim se odbija privremeno zadržavanje Kajak terase

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, kao nadležni drugostepeni organ, poništilo je Rješenje Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Banjaluka kojim se odbija privremeno zadržavanje objekta – bašta otvorenog tipa (Kajak terasa) i spis predmeta vratilo prvostepenom organu na ponovni postupak , jer je prilikom donošenja osporenog rješenja došlo do više grubih povreda materijalnih propisa i procesnih zakona.

“Rješenje nadležnog odjeljenja Grada Banjaluka o legalizaciji Kajak terase, očigledno, doneseno je ishitreno, uz niz procesnih nedostataka, i bez potpunog i pravilno utvrđenog činjeničnog stanja”, saopšteno je iz Ministarstva.

Navode da je “došlo do povrede odredbe člana 5. stav (1) Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, koji propisuje da nakon podnošenja zahtjeva za legalizaciju, nadležni organ, u ovom slučaju grad Banjaluka, mora izvršiti uviđaj na licu mjesta, što u ovom predmetu nije urađeno”.

“Takođe, bilo je neophodno da se pouzdano i bez greške utvrdi da li je izgradnja spornog objekta započela prije stupanja na snagu Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, koji je donesen u julu 2018. godine, ili poslije, što u ovom slučaju nije učinjeno”, navodi se u saopštenju.

Zbog pojačanog interesa javnosti, Ministartstvo traži od gradonačelnika i nadležnih organa u Gradskoj upravi, da se ponovljeni postupak u ovom predmetu vodi uz striktno poštovanje zakona i zakonskih procedura.

“Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju podržava svaku incijativu za zakonito korištenje objekata, ali ne možemo podržati da se grubo krše propisi i donoseishitrena rješenja koja nisu u skladu sa Zakonom”, navodi se u saopštenju.