Naslovna Izdvajamo “Pošte Srpske” kupile 50 neispravnih mopeda

“Pošte Srpske” kupile 50 neispravnih mopeda

0

„Pošte Srpske“ kupile su 50 mopeda kod kojih su otkriveni nedostaci i oni su trenutno uskladišteni u Radnoj jedinici u Banjaluci, a ovo javno preduzeće je dobilo i tužbu jer dobavljaču nisu platili kompletan iznos za sporne motore, nakon čega su i „Pošte“ uzvratile kontratužbom, saznaje portal CAPITAL.

Ugovor o nabavci 50 mopeda, vrijedan 143.100 KM bez PDV-a, „Pošte“ su potpisale sa firmom „NIZ Komerc“ iz Banjaluke 1. novembra 2019. godine.

Inače, pretežna djelatnost preduzeća „NIZ Komerc“ je trgovina na veliko hranom, pićima i duhanskim proizvodima, o čemu svjedoče i brojni tenderi koje je dobilo sa institucijama i javnim preduzećima u RS kojima su dostavljali hranu i piće.

Sporni mopedi „Poštama“ su isporučeni početkom prošle godine i ubrzo su na njima otkriveni određeni nedostaci, nakon čega su “Pošte” uputile reklamaciju dobavljaču.

Umjesto dobavljača, sa „Poštama“ je pregovarao porizvođač – firma „Cromex“ koja je uvažila reklamaciju i prihvatila da riješi problem i to tako da prvo popravi jedan moped, pa da ga ponovo testiraju na šta je uprava „Pošta“ pristala.

Predstavnici firme „Cromex“ preuzeli su jedan moped 6. juna 2020. godine, ali kompletan problem, kako se vidi iz dokumentacije koja je u posjedu CAPITAL-a, još nije riješen, a mopedi su uskladišteni u Radnoj jedinici „Pošta“ u Banjaluci.

Tu se pojavio i novi problem jer je rukovodstvo Radne jedinice Banjaluka od uprave preduzeća tražilo da se mopedi iz njihovih prostorija izmjeste na drugo mjesto. Mopedi bi trebalo da budu izmješteni u prostorije „Pošta“ u Prijedor.

U „Poštama“ su za CAPITAL potvrdili da su kupili sporne motore, ali i da ih nisu platili, zbog čega je dobavljač podnio tužbu protiv njih.

„’Pošte Srpske’ su, u skladu sa Planom nabavki za 2019. godinu i provedenom javnom nabavkom, nabavile 50 mopeda od firme „Niz Komerc“ Banjaluka. U toku korištenja uočeni su nedostaci koji nisu otklonjeni od strane dobavljača ni nakon više pokušaja, a mopedi su još uvijek bili u garantnom roku“, kazali su u „Poštama“.

Dodali su da su tom dobavljaču uplatili samo dio predviđenog iznosa i to 15.000 KM, od čega se 6.000 KM odnosilo na plaćanje isporučenih bicikala, a 9.000 KM na  plaćanje mopeda.

 Zbog toga je firma „Niz Komerc“ podnijela tužbu protiv “Pošta”.

„Po uloženoj tužbi od strane dobavljača za neplaćanje preostalih ugovorenih  obaveza, te otkazivanja daljeg servisiranja mopeda u garantnom roku, „Pošte Srpske“ su uložile protivtužbu i predmet je trenutno u sudskoj proceduri“, istakli su u „Poštama“.

Kako saznajemo, dobavljač tvrdi da su motori pokvareni zbog lošeg rukovanja.

„Pošte Srpske“ su u međuvremenu raspisale novi tender za nabavku mopeda i bicikala, a ovaj put su tražili 70 mopeda. Ugovor je krajem prošlog mjeseca dodijeljen firmi „Agromehanika-komerc“ Banjaluka, a „Pošte“ će mopede platiti 200.396 KM bez PDV-a.

„Nabavka i zanavljanje mopeda za potrebe rada oko 700 poštonoša vrši se na nivou preduzeća svake godine, a u skladu sa planiranim potrebama i količinama na nivou preduzeća. U tom cilju, a u skladu sa Planom nabavke za 2020. godinu, proveden je postupak javne nabavke 70 mopeda“, kazali su u „Poštama“.

(Capital)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: